Jak seřídit zapínání u náušnic na klapku, brizuru, francouzské zapínání nebo puzetu

Každý šperk potřebuje určitou péči. Některé úkony je nezbytné svěřit odborníkovi – zlatníkovi, ale někdy si opravdu můžete ušetřit cestu a čas, protože to s trochou zručnosti a odvahy zvládnete sami. U náušnic může občas nastat problém s jejich zapínáním. Tento článek by Vám měl dostatečně poradit, jak se s tím u různých typů zámků náušnic snadno vypořádat a ušetřit díky tomu čas i peníze. ...

Dětské „přední“ zapínání – v odborné terminologii Brizura

Tyto náušnice dobře znají maminky, neboť jsou určeny, jak už z názvu vyplývá, jako první náušničky pro miminka od 3 měsíců a vydrží malým slečnám do 5-6 let. Jsou totiž poměrně drobné a každá holčička z nich časem vyroste. Samozřejmě zde ale hraje roli několik faktorů: jak vysoko jsou propíchnuté dírky, tloušťka ušního lalůčku, nebo snášenlivost výrobního materiálu náušnic. Zapínání na brizuru je unikátní v tom, že stačí náušničky dítěti jednou nasadit a už se o ně prakticky nemusíte starat. Provedení zámku je velmi odolné proti ztrátě a samotné dítě by si je nemělo být schopno sundat. To hodně usnadňuje starost maminkám, které chtějí pro své princezny jen to nejlepší a zároveň šetří i výdaje navíc.

Jak seřídit zapínání u dětských náušnic na přední zámek (brizuru)

Náušnice se skládá ze 4 hlavních částí:

  • ozdoba
  • pojistné očko
  • oblík (drátek, procházející uchem) s háčkem, který zapadá při zapnutí do očka
  • pevná část s otočným pantem pro upevnění oblíku

Pevná část je naletována na zadní stranu spodku ozdoby. Na tuto část je připojena malým nýtem pohyblivá část - oblík, na jehož konci je pečlivě zapilovaný háček. Tento háček se zasouvá do protilehlého očka, které je pevně naletováno na horní hranu ozdoby. Háček by měl díky mírnému roztažení oblíku tlačit do očka malou silou, aby bylo obtížnější jej rozepnout. Díky tomuto jednoduchému, ale bezpečnému systému je náušnice velmi dobře jištěna proti samovolnému rozepnutí.

Jak seřídit zapínání náušnic na přední zámek (brizuru)?

Náušnice musí být vystředěná (rovná), pokud tomu tak není a je pokřivená, lze ji jednoduchou manipulací pomocí malých kleštiček nebo i rukou narovnat do správného tvaru. Jakmile je ve tvaru, v jakém má být, zaměřte se na napružení oblíku ukončeného háčkem. Napružení vytvoříte tím že, v rozepnutém stavu budete na háček tlačit z vnitřní strany náušnice směrem od ozdoby (k tomu lze použít znovu kleštičky nebo postačí pouhý prst). Po tomto zákroku by měl háček klást přiměřený odpor při pokusu zapnout náušnici do protilehlého očka, což zamezí následné ztrátě náušnice.

Tip: Pokud občas náušničky dítěti sundáváte, je velmi vhodné této chvíle využít a zapínací mechanismus „naprázdno“ vyzkoušet a případně jej takto jednoduše seřídit.

Tip: Náušničky lze ještě dodatečně po nasazení do ouška dítěte snadno opatřit vytvořením tzv. dětské pojistky, ale to je už následný zlatnický úkon pro odborníka.

Jak seřídit náušnice na Klapku (Dámský patent, České zapínání)

Jak už název těchto náušnic napovídá, jedná se o český vynález zámku, který se už mnoho desetiletí úspěšně v branži používá pro své velmi spolehlivé a elegantní řešení. Zapínání je pohodlně ovladatelné a poměrně vysoce odolné proti nechtěnému rozepnutí. Jeho bezpečnost lze dodatečně u zlatníka ještě zvýšit vyrobením tzv. pojistky, což sice vyjde na několik málo stokorun, ale samovolné rozepnutí náušnice v uchu je vyloučeno a tato investice se obzvlášť méně pozorným nositelkám určitě vyplatí.

Jak seřídit zapínání na klapku

Náušnice se skládá ze 4 hlavních částí:

  • ozdoba
  • pevná část - oblík
  • patent
  • klapka

Zapínání je umístěno ze zadní strany náušnice. V horní části ozdoby je pevně naletován do obloučku tvarovaný hladký drát kulatého průřezu, tzv. oblík, který prochází ušním lalůčkem. Ve spod ozdoby je upevněn patent, na němž je otočně připevněna klapka. Klapka poté uzavírá celý vnitřek náušnice a zabraňuje tak vyklouznutí oblíku z ucha. Protože se mezi patentem a klapkou nachází drobná plochá pružinka, je v zapnutém stavu zajištěn pevný a stálý přítlak klapky k volnému konci oblíku. Když chcete náušnice dodatečně navíc vybavit bezpečnostní pojistkou, váš zlatník vytvoří na volném konci oblíku ještě malý háček směřující nahoru a proti klapce, v níž vyvrtá drobný otvor, do kterého se tento háček pevně zaklesne. Náušnice je pak při správném napružení oblíku vyloučené ztratit z ucha.

Jak seřídit zapínání náušnic na Klapku (Dámský patent)?

V zásadě se s touto potřebou tady nesetkáte. Povede-li se Vám nechtěně zdeformovat oblík, jednoduše jej narovnáte za pomocí malých kleštiček, či prsty do původního stavu a tvaru tak, aby opět jeho volný konec zapadal do vnitřní části klapky. Pokud má oblík zhotoven pojistný háček, stačí jej občas po sundání z ucha lehce rozevřít, aby do protilehlého otvoru v klapce pod mírným tlakem zapadl. Všechny ostatní případné závady, zejména špatnou funkčnost pantu mezi patentem a klapkou musí řešit zlatník. Někdy stačí lehce promáznout olejem, někdy je potřeba celý mechanismus vyměnit za nový.

Zlaté náušnice na klapku

Francouzské zapínání (Ruský patent)

Jedná se o nejčastěji používaný způsob zapínání, zejména u zahraničních výrobků. Lze jej vidět na nejrůznějších druzích náušnic, od krásných visacích náušnic, přes elegantní náušnice s třpytivými kameny až po jednoduché celo-zlaté náušnice s nejrůznějšími gravírovanými vzory na povrchu šperku. Tento zámek umožňuje výrobu kompaktního vzhledu šperku s vysokou odolností proti mechanickému poškození a v určitých případech např. není nutné náušnice sundávat před spaním. Mechanismus zámku je konstrukčně poměrně jednoduchý a tím i spolehlivý. Pokud jsou ale náušnice často z ucha sundávány, může docházet k omezení jeho spolehlivosti. Naštěstí s velmi snadnou možností nápravy. Náušnice s tímto druhem zapínání doporučujeme často kontrolovat a budou dlouho a dobře sloužit.

Jak seřídit francouzské zapínání náušnic

Náušnice se skládá ze 4 hlavních částí:

  • ozdoba
  • pevný dřík (tzv. aretační tyčinka) se zářezem
  • otočná západka otvorem, zapadajícím při zapnutí do zářezu dříku
  • pevná část s otočným pantem pro upevnění západky

Zapínací mechanismus je umístěn ze zadní strany ozdoby. Na horní část ozdoby je naletován dřík s malým, obvykle dolů orientovaným zářezem na konci. Tento zářez pak zapadá do otvoru v horním volném konci otočné ploché západky. Na spodní část ozdoby je západka otočně připevněna malým pantíkem. Když je správně seřízená náušnice zapnuta, optimálně napružený dřík působí v bodě svého zářezu na spodní hranu otvoru západky dostatečnou silou, která zamezuje samovolnému rozepnutí zámku náušnice.

Jak seřídit francouzské zapínání náušnic (ruský patent)?

Nejčastější problém u tohoto typu zapínání je častým používáním vychýlený dřík - obvykle směrem nahoru, kdy následně dochází ke ztrátě potřebné přítlačné síly působící na dolní hranu otvoru v západce. Dřík lze ale snadno a bez obav malými, plochými, nejlépe hladkými kleštičkami do správné pozice přihnout. v této chvíli, se však ujistěte, že ohýbáte pouze dřík a nikoliv vlastní ozdobu náušnice. To pak bývá příčinou vypadnutí kamenů z ozdoby. Správná pozice dříku je dosažena tehdy, když při pokusu o zavření zámku špička dříku má snahu zaběhnout do malého otvoru v západce, ale ještě před finálním zaklesnutím do zářezu musí váš prst, tlačící na západku překonat mírný odpor. Dostatečnost napružení si můžete snadno ověřit sluchem. Když správně seřízenou náušnici zapnete, musíte slyšet jemné cvaknutí, což znamená, že je dřík dostatečně napružen a seřízení je tímto hotovo. Závada může nastat i v pantu západky, kdy jde ztuha nebo se volně v potřebném rozsahu neotvírá, či nedovírá. V tom případě závada nastala v mechanismu zapínání a měli byste se obrátit na odborníka.

Puzeta (motýlek)

Puzetové náušnice patří mezi nejjednodušší typy náušnic dostupných na trhu. Tento zámek se používá výhradně u drobných náušniček, tzv. pecek, které svými konturami většinou nepřesahují obrysy ušního lalůčku. Někdy se přidávají do ucha navíc, jako doplněk k již nasazené hlavní náušnici. Nízká cena, daná jejich menší hmotností a malá poruchovost jsou hlavní přednosti těchto šperků.

Jak seřídit náušnice na puzetu (motýlek)

Náušnice se skládá ze 3 hlavních částí:

  • ozdoba
  • dřík
  • puzeta – drobná svorka, která se navléká na dřík

Ze zadní strany ozdoby je kolmo na ni pevně naletovaný dřík, před jehož koncem můžou ale i nemusí být drážky. Na volný konec dříku se pro upevnění náušnice do ucha nasazuje puzeta, která svou konstrukcí svírá dřík, čímž náušnice pevně drží na uchu a umožňuje tak bezpečné používání. Zmíněné drážky na dříku zvyšují ještě o něco více bezpečnost, díky tomu, že se do nich puzeta při pokusu o sesunutí z dříku zaklesne a její úplné vysunutí vyžaduje ještě více síly.

Jak seřídit zapínání náušnic na puzetu (motýlek)?

Problém v drtivé většině spočívá v puzetě. Jsou 2 možnosti problému. Buď je puzeta moc rozevřená a díky tomu se volně a neúčinně posouvá po dříku, nebo je naopak moc sevřená a nejde na dřík vůbec, nebo příliš těžko nasadit. Když je tedy, obvykle častým sundáváním příliš rozevřená, jemně ji malými kleštěmi zmáčkněte, dokud nebude na dříku držet pevně a bez snadného posuvu. Pokud je nadměrně sevřená, vložte mezi 2 zaoblená pérka puzety, které mají svírat dřík, něco tenkký a pevný nástroj, například břit drobného nožíku, nebo pinzetu, a poté ji lehce rozevřete.

Zlaté náušnice na puzetu

Šroubek (balónek), zámek (kroužky s kamínky), závora s vidličkou a tyčinkové zapínání do dutinky ZDE>>

***

Tolik tedy k nejčastěji používaným způsobům zapínání u zlatých a stříbrných náušnic. Klipsové zámky, popř. tzv. africký háček (prostý oblouček z drátu, zavěšený v uchu bez jakéhokoliv jištění) se u šperků z drahých kovů téměř nepoužívají, jsou obvyklejší spíše u bižuterních šperků. Výjimkou z vysoké spolehlivosti zapínání u šperků ze vzácných kovů jsou tzv. Průvlekové náušnice. Ty z podstaty svého provedení totiž žádným zámkem nedisponují. Celé tělo náušnice je tvořeno krátkým, několikacentimetrovým řetízkem s nějakou ozdobou na obou koncích. Bývá to nejčastěji malá kulička, tyčinka, srdíčko, symbol, kytička, či zvířátko, popř. jejich kombinace. Tato náušnička je bez jakéhokoliv zámku pouze provléknuta dírkou v lalůčku a drží v něm pouze díky vlastní hmotnosti, či neprůchodnosti ozdoby dírkou v uchu. Proto jsou náušnice náročnější na hlídání, zda jsou na svém místě, ale jejich milovnice to berou coby jakousi nutnou daň za jejich prudkou eleganci a decentní vzhled.

Určitě doporučujeme veškeré zákroky spojené s opravou zapínání náušnic provádět s největší opatrností. Každý z nás je jinak šikovný, a má různý cit pro materiál jako takový. Zlato je měkký a tvárný kov, snese nějaký ten ohyb a nemusíte se až tak bát jemné manipulace pouhou silou ruky, ale může se stát, že se část, s níž třeba opakovaně manipulujete ulomí. Ovšem prastarou výhodou šperků je fakt, že šikovný zlatník je opraví skoro všechny. Pokud si v tomto ohledu vlastní svépomoci tolik nevěříte, zvažte prosím, není-li pro Vás lepší vadné náušnice bezpečně zabalit a zaslat v pojištěné obálce na naši adresu. Rádi je opravíme. Samozřejmě Vám jistě vyjde vstříc i zlatník ve Vašem okolí.