10 zajímavostí o zlatě

Zlato provází lidstvo od nepaměti. Jelikož se ve svých nalezištích vyskytuje v podobě čistého kovu, nebylo zapotřebí náročných technologií k jeho získání. Proto není divu, že opracované zlato se objevuje už v nálezech z 6000 let před naším letopočtem. ...

Zlato nás po tisíciletí provází v podobě šperků, ozdobných předmětů, platidel, jako investiční komodita a v posledním století se stalo důležitým materiálem v elektronice. Každý z nás už se se zlatem v nějaké podobě setkal, přesto některé jeho vlastnosti člověka dokáží překvapit.

Věděli jste že...

1) Jakou má zlato barvu

Zlato je jediný kov, který má v čisté podobě žlutou barvu. Ve šperkařství se vedle žlutého zlata setkáváme i s bílým zlatem, růžovým zlatem nebo i zeleným zlatem. Těchto barev se dosahuje smícháním zlata s jinými kovy (bílá - rhodium, růžová - měď, zelenkavá - stříbro).

Barva zlata

2) Kde se zlato vyskytuje

Zlato je ve velmi malé koncentraci rozpuštěné v mořské vodě. V horninách se dík své inertnosti vyskytuje prakticky pouze jako ryzí kov nebo ve slitině se stříbrem. Nejbohatší naleziště jsou v jižní Africe, na Uralu a v Austrálii.

3) Kolik zlata už bylo vytěženo

Zlatý poklad Inků, zlaté horečky v Americe i v Austrálii, zlaté zásoby v bankách, investiční zlato, šperky... Vypadá to jako spousta zlata. Přesto, všechno zlato, co bylo doposud vytěženo, by se vlezlo do krychle o hraně zhruba 21m.

4) Vlastnosti čistého zlata

Čisté zlato nemá žádný pach ani chuť. Zlato nerezaví, neztrácí lesk a neoxiduje. Nezpůsobuje alergické reakce na pokožce - u šperků je ale zapotřebí dát pozor na ostatní přidané kovy.

Zlatý nuget

5) S čím zlato reaguje

Zlato je mimořádně chemicky odolné. Reaguje pouze s lučavkou královskou, v alkalickém prostředí v přítomnosti kyanidových iontů. Zlato je také rozpustné ve vodném roztoku jodidu draselného a jodu.

6) Co udělá zlato s rtutí

Při kontaktu zlata a rtuti vzniká zvláštní roztok zlata ve rtuti, kterému se říká amalgám. Tento roztok zůstává kapalný i při vysokém obsahu zlata. Zahřátím amalgámu na teplotu 300°C se rtuť odpaří a zbude ryzí zlato.

7) Z kolika karátů se vyrábí šperky

Ryzí zlato má 24 karátů. V této podobě je ale příliš měkké a pro výrobu šperků nepraktické. Proto se obvykle míchá s jinými kovy, aby získalo vyšší tvrdost. V Asii používá pro zlaté šperky 22-karátové zlato, zatímco na Západě je obvyklé 14-karátové. 18-karátové zlato se používá pro pozlacené šperky.

8) Co je to kočičí zlato

Pyritu se říká zlato hlupáků nebo kočičí zlato, protože má podobnou barvu jako zlato a mnoho lidí se tím nechalo napálit. Kočičí zlato ovšem má nulový nebo mizivý obsah zlata. Narozdíl od pravého zlata není tento kov vůbec kujný.

9) Jakou plochu pokryje 1 g zlata

Kovové zlato lze vytepat do mimořádně tenkých fólií o tloušťce pouhých několika mikrometrů. Pro lepší představu, z jediného gramu zlata lze vytepat fólii o ploše až 1m2.

Zlatá fólie

10) Jak dlouhý drát vytáhnete z 1 g zlata

Plocha, kterou je možné vytepat z jednoho gramu zlata, je ještě nic proti tomu, jak dlouhý drát je ze zlata možné vytáhnout. Z jediného gramu zlata může vzniknout drát o stěží uvěřitelné délce 3,4 km.

***

Až se příště podíváte na svůj přívěsek nebo prstýnek, vzpomeňte si, jak moc zajímavý kov zlato je.