Tipy na vánoční dárky pro ženy

Vybrat správný vánoční dárek pro ženu bývá náročnou záležitostí. Jelikož 24. prosinec opět klepe na dveře, zkuste se poohlédnout po něčem, co každé ženě na Štědrý večer vyčaruje úsměv na tváři. Vaší manželce, přítelkyni, mamince, babičce či sestře jistě udělá radost, když jí věnujete šperk k Vánocům. Jaké další dárky každou ženu pod stromečkem zaručeně potěší? ...

Symbolika ve špercích je stará tisíce let

Odedávna hrají šperky ve všech kulturách velmi důležitou roli. Klenoty existovaly a existují během celé historie lidstva: Od pravěku přes starověk až po současnou dobu. Lidé si dříve vyráběli klenoty z mušlí, kamenů, dřeva, peří a dalších přírodních materiálů, které měli po ruce. Až poté přešli na cenné kovy.

Nutno podotknout, že každičký z těchto šperků měl svůj význam, protože nesl určitou symboliku. V současné době patří k nejoblíbenějším zlaté šperky či šperky z platiny, stříbra nebo chirurgické oceli. Navzdory rozdílným materiálům zůstává symbolika šperků ve většině případů neměnná a slouží ke konkrétním účelům.

Ani v dnešní době nejsou tedy klenoty pouhým módním výstřelkem, symbolika ukrytá ve špercích slouží k mnoha účelům. Šperky mají náboženský význam, určitý znak vyjadřuje osobnost a specifický styl svého nositele, některé symboly šperků fungují jako talisman, další zase přináší štěstí, zdraví a lásku. Symbolika ukrytá ve špercích rovněž může odkazovat na city k druhé osobě. Které symboly a znaky šperků jsou tedy v současnosti ty nejoblíbenější?

Symbol stromu života: Oblíbený symbol moderních šperků

K nejoblíbenějším symbolům moderních šperků patří rozhodně strom života. Jedná se o znak stromu se zakřivenými větvemi a viditelnými kořeny, které jsou spojené se zemí. Tento symbol spojuje nebe, zemi i podsvětí. V moderním pojetí je šperk stromu života v místech listů ozdobený drobnými drahokamy.

Strom života

Jaký je význam stromu života? Symbolizuje nový začátek, růst a sílu. Má v sobě spoustu pozitivní energie. Jeho kořeny a větve vám naznačují, že jste spojeni s vnějším světem a že nikdy nejste v životě sami.

Keltské symboly ve špercích: Nejoblíbenější je keltský uzel a Claddagh

Co se týče symboliky šperků, velmi populární jsou také keltské symboly. Sluší jim vyobrazení na špercích z bílého či žlutého zlata i chirurgické oceli. Velmi oblíbeným keltským symbolem je keltský uzel, který symbolizuje vzájemné propojení. Keltské uzly můžete nosit také jako talismany, které vás ochrání před neúspěchem. Traduje se o nich dále, že vám zaručí dlouhověkost.

Kromě klasického keltského uzlu můžete nosit také trojitý keltský uzel, který má tři vystouplé hrany a který symbolizuje lásku a čest. K dalším populárním keltským symbolům patří Claddagh. Jde o dvě ruce, které uprostřed svírají srdce s korunou. V tomto případě šperk symbolizuje přátelství, lásku a oddanost ve vztazích. Někdo Claddagh považuje za symbol rodiny.

Talismany: Ochranné symboly, které vám zajistí štěstí a bezpečí

Šperky odedávna slouží jako talisman, který přináší štěstí a pocit bezpečí každému, kdo jej vlastní. I v dnešní době nedají lidé dopustit na klenoty se speciálními ochrannými symboly. Které z nich jsou nejoblíbenější?

Jde zejména o symbol čtyřlístku, který má svému nositeli přinést štěstí, ochranu před zlem, ovšem i lásku a finance. Křesťanská legenda říká, že čtyřlístek, jehož strany symbolizují čtyři základní živly oheň, vodu, zemi a vzduch, si s sebou vzala na Zemi Eva vyhnaná z ráje.

Čtyřlístek

Dalším talismanem, který mnoho z nás nosí na krku ve formě přívěsku, je symbol podkovy. V tomto případě symbolika šperků říká, že podkova svému nositeli přináší štěstí a zajišťuje mu ochranu před negativní energií.

Rozšířeným amuletem je dále symbol kotvy, který představuje naději. Ochranu vám rovněž zajistí přívěsek se symbolem andělských křídel. Tento ochranný znak má připomínat někoho, na koho nechceme zapomenout, a také nám říká, že někdo nad námi stále drží ochrannou ruku. Jako na talisman můžeme rovněž pohlížet na šperk se stromem života. Tento znak svému nositeli přináší štěstí a pozitivní energii. Můžete jej pojmout jako amulet, který vás povede k tomu, abyste dosáhli svých cílů.

Andělská křídla

Srdce, kruh a nekonečno symbolizují lásku

Šperky rovněž symbolizují city a lásku. Příkladem tohoto typu klenotů jsou zejména snubní a zásnubní prsteny, kterými si s člověkem, kterého milujete, vzájemně stvrdíte lásku a podporu na celý život. Tyto šperky mají tvar kruhu, který nemá začátek ani konec a který je znakem nekonečna i věčnosti.

zásnubní prsteny

Symbolem lásky je rovněž přívěsek ve tvaru ležaté osmičky symbolizující nekonečno. Znak nekonečna konkrétně odkazuje na lásku a pevný vztah, které budou trvat navěky. K nejznámějším symbolům lásky jednoznačně patří šperk ve tvaru srdce.

Nekonečno

-10%
Zlatý náramek Infinit Yellow
Zlatý náramek Infinit Yellow
Od 5 170,00 Kč Regular Price 5 744,00 Kč
-10%
Zlatý dámský náramek nekonečno
Zlatý dámský náramek nekonečno
Od 11 039,00 Kč Regular Price 12 265,00 Kč

Pokud chcete svému protějšku vyjádřit své city, jednoznačně sáhněte po klenotu s touto symbolikou. Ať už půjde o přívěšek, prstýnek, nebo náušnice. Velmi oblíbený je rovněž šperk se symbolem klíče, který je spojován s láskou. V přeneseném významu jde totiž o klíč k srdci člověka.

Srdce

Další symboly šperků a jejich význam: Co napoví jejich tvar?

Křesťanský kříž - Jedná se o náboženský symbol, který lidé nosí na znamení své víry. Kříž ve formě přívěsku chrání před zlem a negativní energii mění na pozitivní. Mnoho lidí jej má dlouhé roky na krku jako talisman.

Kříž

Symbol trojúhelníku - Kombinuje v sobě ženský a mužský element. Jestliže trojúhelník ve formě přívěsku nosíte špičkou dolů, symbolizuje něžnost a ženskost. Přívěsek ve tvaru trojúhelníku se špičkou nahoru zdůrazňuje mužskou sílu a energii.

Symbol čtverce - Odráží v sobě stabilitu a řád. Má souvislost s vyvážeností protikladů, a proto coby talisman zajišťuje bezpečí každému, kdo jej nosí.

Trojúhelníky a čtverce

Horovo oko - Jaký je význam tohoto staroegyptského symbolu? Horovo oko, které patří k oblíbeným amuletům, svým nositelům přináší zdraví a sílu. Jedná se totiž o symbol života, ochrany a moudrosti.

Pentagram - Patří k velmi sporným symbolům šperků a jeho výklad závisí na jeho přesném umístění. Jestliže pentagram směřuje pátým cípem nahoru, jde o čistý pentagram symbolizující magii a ochranu. Obrácený pentagram však odkazuje na satana a černou magii.