Rytí a gravírování zlatých šperků

Člověka od nepaměti provází touha tvořit věci, které mu dají pocit, že po něm na tomto světě něco zůstane. Ať už to byla dobyvačná tažení velkých vojevůdců pro rozmach mocných říší, nebo mnohem prostší činy obyčejných lidí, jakými je tvorba drobných předmětů, odrážejících všemožné okamžiky jejich životů. ...

Podstatou takové tvorby bývá často zdobení povrchu nejrůznějšími reliéfy a dekory za pomocí rytí ostrým hrotem. Vrypy, zachycující lovecká dobrodružství pradávných umělců do skal nebo rýhy dnešních „tvůrců“ do laviček v parcích mají ve své podstatě dodnes stejnou motivaci - něco po sobě zanechat. Pokud se však tato motivace přenese do zdobení drobnějších předmětů, např. rytí do zlatých šperků, vzniká další lidská potřeba. Tou je vytvoření originálního dárku, který nemá nikdo jiný ve stejném provedení, a kterým tak rádi jeden druhého potěšíme s vědomím, že mu po nás zůstane něco na památku.

Primitivní rytí do kamene, kostí nebo dřeva je nám známé už z pravěku. Ve starověku se zdobily rytím především primitivní zbraně a nádoby. Od 15. století se rozšířilo rytí mimo jiné do kovových desek pro umožnění tisku písma nebo ilustrací do knih. Dnes se používá při výrobě tiskařských štočků (známky, kolky, bankovky, grafické listy) nebo raznic (mince, medaile, pečetítka, jmenovky, kovové tabule). Širokým tématem bylo v minulosti, a i dnes zůstává rytí do šperků.

Co je to rytí?

Rytí je pracovní postup založený na principu odebírání vrstev materiálu z jeho povrchu. Umožňuje šperk ozdobit a nesmazatelně označit. Šperku dodává velmi efektní a jedinečný vzhled a lze tak vytvořit naprosto originální dárek. Prsten na zásnuby, zlatá destička na řetízek s iniciálami, ryté srdce s věnováním z lásky, křtící hodiny s časem a datem k narození dítěte na křtiny, nebo zlatý kříž. To, a mnohé další může člověk darovat a vyjádřit svou lásku či vztah ke svým blízkým.

Technologie a způsoby rytí

Rýt je možné do nejrůznějších materiálů. Budeme-li se věnovat rytí do drahých kovů, z nichž je většina šperků vyráběna, rozlišujeme tři základní technologie.

Ruční rytí nástrojem – rydlem
● Gravírování elektrickým přístrojem – tzv. plotter s gravírovacím hrotem (tuto službu neposkytujeme)
● Gravírování laserovým zařízením – laserový paprsek (tuto službu neposkytujeme)

U každého typu šperku je třeba vědět, která technologie je pro něj vhodná, popřípadě se o tom poradit během objednávání ryteckých prací. U přívěsků ve tvaru destiček nebo pergamenů je například nutné zvážit tloušťku materiálu, aby se při ručním rytí nedeformoval. Moderní technologie sice umožňují ručně nedosažitelné výtvory, ale do některých zákoutí šperků se dostane pouze ruční rydlo. Také výsledný dojem ruční rytiny je od strojního rytí odlišný. Ovšem dnešní moderní technologie neustále překvapují svými novými schopnostmi a obě techniky mají své.

Ruční rytí

Nejstarším způsobem je rytí ručním rydlem, jehož ostrý a velmi tvrdý hrot je upevněn do dřevěné rukojeti. V řemeslných rodinách se tyto nástroje dědily z generace na generaci a byly staletími vyvinuty do rozličných tvarů tak, aby rytec byl schopen stvořit i ta nejnáročnější umělecká díla. Rydla mají různé profily. Špičatá, čtvercová, kosočtvercová s různými úhly, oválná, plochá, nožovitá s bočním ostřím, matovací atd. Na šperky jsou používána rydla s velmi jemným profilem pro dosažení tenké linky, nutné pro rytí malých a detailně propracovaných motivů. Pracovní hrot rydla bývá ze spodní strany v mírném úhlu podbroušen, aby nedocházelo k nežádoucímu „zarytí“ do hloubky a pohyb byl veden stále po povrchu předmětu.

Rytecké nástroje

Čím tvrdší materiál, tím je rytecká práce náročnější. Rýt na platinovou destičku je ve srovnání s rytím do zlatého medailonku podstatně fyzicky náročnější. Rytec vytváří linie střídáním přítlaku a jemných vibrací ruky a dosahuje tak rovných nebo vlnitých linií, či jemného stínování. Vzhledem k drahým kovům, s nimiž rytec pracuje, může i  malou chybou dojít k velké škodě. Ne každý zlatník je zručný rytec! Dobrých rytců opravdu není mnoho, neboť kromě uměleckého talentu si tato práce žádá dobrý zrak, jistou ruku, trpělivost, smysl pro detail a v neposlední řadě i jistou fyzickou zdatnost.

Vytvoření rovné linie nebo pravidelné kružnice vyžaduje mnoho dnů tréninku. Výsledek nebude strojově přesný jako předloha, ale ponese originální punc ruční práce, který je často velmi žádaný. Kvalitní a krásné ruční rytí je skutečným uměleckým dílem, které je na první pohled odlišitelné od strojního rytí vjemem živosti a přirozené plastičnosti. A skutečně, dnes můžeme obdivovat výtvory z nichž se tají dech a žasnout, co je schopen člověk s použitím poměrně jednoduchých nástrojů stvořit.

Gravírovací plotter

Rytí s využitím moderní techniky je možné na tzv. plotteru, který je ovládán speciálním software v připojeném počítači. Materiál z povrchu šperku odebírá fréza s diamantovým hrotem. Ten se neotáčí a napodobuje tak ruční rytí. Výhodou jeho použití je rychlá, strojově přesná práce. Fréza je vedena pomocí krokových motorů s vysokou přesností, jejichž nejkratší krok je 0,05 mm, kvalitní stroje dosahují až 0,01 mm. Tato zařízení patří do oblasti jemné mechaniky. Pro svůj pohyb používají šnekové převody, kluzná a valivá ložiska, čímž dosahují velmi vysoké přesnosti.

Gravírovací plotter

Rytina je zhotovena do hloubky pouhých několika setin milimetru a šperkům příliš neubírá na hmotnosti. Plotter je dobře použitelný hlavně k rytí textů, číslic, znaků nebo ornamentů, kdy zajišťuje precizní provedení, ručně obtížně dosažitelné. Je vhodný k provádění ryteckých prací na plochém povrchu, ale poradí si i s porytím vnitřní části prstenu, či náramku. Díky své přesnosti umí věrně kopírovat nejrůznější loga a značky firem, sportovních klubů apod.

Laserová gravírka

Nejmodernější typ gravírovacího zařízení je tzv. laserový gravírovací popisovač. Technologie je založena na odpaření materiálu z povrchu téměř libovolného materiálu, kam dopadá světelný paprsek laseru, vytvářející vysokou teplotu. Gravírování jde do hloubky v řádu mikrometrů, ale hloubku rytiny lze podle výkonu zařízení zvětšit. Laser gravíruje i v různých odstínech, podle jeho nastavení a materiálu, do nějž gravíruje.

Laserová gravírka

Rytina je naprosto přesná dle zadaného požadavku. Dokáže bez problémů a naprosto věrně zhotovit na ploché zlaté destičce např. fotografii s lidským obličejem. Jakékoliv jiné motivy jsou pro něj hračkou a výsledné zobrazení není v zásadě ničím limitováno. Tato metoda má nejnižší nároky na tloušťku a pevnost materiálu. Šperku se mechanicky nedotýká žádný nástroj a nehrozí proto poškození nebo deformace. Na rozdíl od plotteru pracuje v neuvěřitelně jemných detailech, které nejvíce vyniknou v plošných rytinách. Gravírování textů a znaků zvládá hravě a precizně a to i do nejrůzněji zakřivených povrchů, čímž nemá v jiných metodách konkurenci.

Co se do šperků gravíruje?

Nejčastěji se do šperků ryjí písmena, čísla, znaky, symboly, ornamenty a firemní loga. Lze vyrývat jména, iniciály, věnování, důležitá data, věnování, citáty, GPS souřadnice a mnoho dalšího, dle vkusu zákazníka. Časté je gravírování obrázků a fotografií, umožněné nástupem laserové technologie.

Fotografie gravírované laserem

Materiál šperku a trvanlivost rytiny

Zlato je pro rytí do šperků nejvhodnější materiál, jelikož je ve srovnání např. se stříbrem poměrně tvrdé, ale stále ještě dostatečně tvárné. Rytí do zlata má nenapodobitelnou brilanci. Gravír do stříbra nemusí dlouho vydržet čitelný. Platina je z klenotnických drahých kovů nejtvrdší, proto je její gravírování nejnáročnější. Ruční rytí do ní je velmi namáhavé a rytec nezvládne rýt do velké hloubky. Plotter nebo laser zde problém nemá. Trvanlivost tedy závisí výhradně na hloubce gravírování a na tvrdosti materiálu. Záleží vždy na celkové stavbě šperku, zdali je vůbec ke gravírování vhodný. Při laserovém gravírování je to ale víceméně každý šperk, který má na to dostatečný prostor.

Typy šperků vhodných k rytí

Snubní prsteny

Rytí do prstenu je nejčastěji prováděným typem gravírování. U snubních prstenů se obvykle vyryje z vnitřní strany datum svatby a jména novomanželů. Přezdívky ale dnes nejsou výjimkou. Originální jsou např. GPS souřadnice místa, kde se snoubenci poprvé potkali. Méně časté je rytí do prstenu zvnějšku, neboť se rytina dříve opotřebuje běžným nošením či leštěním.

Zásnubní a pánské prsteny

Na zásnubní prsteny se nejčastěji ryjí jména, přezdívky nebo důležité datumy. Laser snadno provede i věnování. Pánské prsteny bývají s oblibou doplňovány iniciálami, či různými symboly. Vzhledem k dostatečné ploše vnitřní strany jsou vhodné k vyrytí věnování u příležitosti životního výročí nebo promoce.

Přívěsky

Velmi oblíbené je rovněž rytí do přívěsků. Nejčastěji se zdobí zlaté destičky nebo zlaté pergameny datem narození, iniciálami, otiskem prstu, krevní skupinou, či zkratkou zdravotního handicapu pro účinnou pomoc svému nositeli.

Zlaté přívěsky vhodné k ručnímu porytí

Krásným dárkem na památku k narození dítěte jsou Křtící hodiny. Je to přívěsek ve tvaru číselníku hodin, na jehož přední stranu se do číselníku vyryjí hodinové ručičky ukazující čas narození a na zadní rubovou stranu se zvěční míra a váha děťátka s datem narození. Obdobou křtících hodin jsou pak tzv. Nožičky, které svou líbezností a s pěknou rytinkou mohou být krásným dárkem mamince narozeného miminka. Zlatý medailonek potěší s originální rytinou obzvlášť spolehlivě.

Náramky

Alternativou rytí do přívěsku je rytí do náramku. Pro porytí jsou oblíbené zejména náramky s k tomu určenou plochou destičkou. I sem je možné vyrýt jméno, důležité datum, GPS souřadnice a na oblibě získává tzv. zdravotní náramek, kdy jsou do náramku vyryty důležité zdravotní informace, např. informace o nemocích a alergiích. Díky tomu se krásný šperk může stát i život zachraňujícím předmětem.

Zlaté náramky vhodné k ručnímu porytí

Závěrem se tedy dá říci, že lidská fantazie, jak je známo, nezná hranic a její spojení s řemeslnou zručností mistra rytce může jakýkoliv, už tak krásný šperk, pozvednout na originální klenot. A ten, pokud je darován, mívá často pro obdarovanou osobu cenu, kterou penězi nelze vyjádřit.