Proč investovat do zlata a zlatých šperků

Zlato patří k všeobecně respektované měně. Lidem již před tisíci lety sloužilo k finančnímu zabezpečení a nic se nezměnilo ani v současné době. Přemýšlíte i vy, že vložíte své finance do zlatých šperků? Vysvětlíme vám, zda se vám tato investice do zlata vyplatí. ...

Vklad volných finančních prostředků do zlata má dlouhou tradici

Investování peněz do zlata má dlouhou tradici. Ačkoliv v dnešní době nepatří zlato k běžným platidlům, je výborným způsobem uložení volných finančních prostředků. V případě potřeby jej totiž můžete zpětně monetizovat, a to i v době krize. Mít peníze uložené ve zlatu má i další přednost. Zlato vám poskytuje jistotu, že jej můžete použít jako prostředek směny v případě, že dojde k selhání klasického peněžního systému.

Proč investovat do zlatých šperků

Ostatně zlato sloužilo jako prostředek směny už v dávné historii lidstva. Jako oficiální platidlo bylo uznáno již v roce 1091 před naším letopočtem ve starověké Číně. V průběhu dalších staletí se zlato ve světě díky své vzácnosti, dobré zpracovatelnosti, neomezené trvanlivosti a široké akceptovatelnosti používalo jako platidlo v jakémkoliv stavu. Ať už šlo o zlaté valouny, nebo zlaté šperky. Z praktických důvodů se však časem celosvětově rozšířily mince. Zlato je ale neméně důležité i v současné době. Lidé jej nakupují jako investici, do které ukládají své peníze. Z jakých důvodů k tomu přistupují?

Hlavní důvody, proč investovat do zlata

  • Proč vložit volné finanční prostředky do zlata? Zlato uchovává skutečnou hodnotu, a to i v době krize. Investice do zlata je způsob, jak dlouhodobě uchovat v plné výši své rodinné finance. Vložení volných finančních prostředků do zlata je tedy spolehlivou finanční rezervou.
  • Proč investovat do zlatých šperků

  • Zlato patří ke konzervativním investicím. Nepřináší zisk, ale předchází ztrátě i tehdy, když se vše kolem hroutí. Zlato je tedy výborným zajištěním při společenské nestabilitě. Jinými slovy, v dobách krize si zlato a další drahé kovy zachovávají výjimečně dobře svou hodnotu a často se zhodnocují.
  • Vývoj ceny zlata není přímo závislý na dluhopisech, akciích, cenách nemovitostí nebo dalších aktivech. Právě proto jimi nemůže být cena tohoto drahého kovu nepříznivě ovlivněna.
  • Uložení peněz do zlata vás ochrání před inflací. Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu vklad peněz do zlata rozloží riziko ztráty, a jelikož má cena zlata tendenci stoupat, zvýší hodnotu vašich vložených financí.
  • Zlato jako majetek můžete mít stále při sobě a vzít si jej kamkoliv s sebou. Když budete potřebovat, můžete jej směnit za hotovost. Zlato je akceptovatelné po celém světě.

Jak investovat do zlata? Zkuste investiční zlaté šperky

Přemýšlíte, kam uložit své volné finanční prostředky? Své peníze vložte do zlata. I když tento drahý kov zažil svoje vzestupy a pády, patří k nejoblíbenějším investicím, která vám dokáže zaručit jistotu.

Proč investovat do zlatých šperků

V případě nákupu zlata nemusíte investovat pouze do zlatých cihliček či mincí, v současné době se vám vyplatí také investice přímo do zlatých šperků. Z jakého důvodu? Zlaté šperky jako investice v sobě kombinují nejen drahý kov, ale také originální umělecké dílo, které kompenzuje výkyvy cen drahých kovů.

Chcete-li zvýšit jejich hodnotu, výhodnou investicí je nákup zlatých šperků, které se vyrábějí pouze v omezeném množství kusů a které mají dokonalé umělecké zpracování. Abyste měli jistotu, nakupujte investiční zlaté šperky výhradně v renomovaných klenotnictvích. Ještě vyšší uměleckou hodnotu - jako známe například u obrazů - bude mít zlatý klenot, který si necháte v renomovaném klenotnictví vyrobit na zakázku a který necháte případně osázet drahokamy, jako jsou například diamanty, smaragdy, brilianty, safíry, zirkony, opály či rubíny.

Investice do zlatých šperků zkrátka patří k zajímavé alternativě využití volných finančních prostředků. Tento způsob investování je vhodný pro všechny, kteří chtějí své peníze vložit kromě fyzického drahého kovu také do něčeho s uměleckou hodnotou, která se v průběhu času ještě zvýší.

Proč se dále vyplatí investice do zlatých šperků? Ve srovnání se zlatou cihlou či zlatými mincemi nezůstanou ležet doma v trezoru nebo v bance, ale můžete je také nosit. Takové pánské či dámské zlaté šperky jsou tak vhodné nejen k nošení, ale jde zároveň o originální investiční kousek.

Víte, že? Spousta rodin vlastní tzv. investiční rodinné zlaté šperky, do kterých vložila část svých úspor. Tento typ investičních šperků zajišťuje, že rodinné finance neztratí v průběhu desetiletí ani dokonce po celé generace na hodnotě.

Proč investovat do zlatých šperků

Zlaté šperky jako investice: Připlaťte si za vícekarátové zlato

Ve kterém případě se vám investice do zlatých šperků vyplatí? Své peníze vložte do co nejčistšího zlata, proto by vás mělo zajímat množství zlata ve šperku. Jelikož je čistota zlata (tedy množství zlata ve šperku) vyjádřena karáty, své volné finanční prostředky vložte do vícekarátového zlata. Ještě před nákupem klenotů myslete na to, že zlaté šperky s nízkým obsahem zlata nejsou jako dlouhodobá investice příliš ideální.

V případě investice do vícekarátových zlatých šperků se jedná o rozumně uložené peníze. Nejvyšší podíl zlata obsahuje 24karátové zlato. To se ale k výrobě šperků nepoužívá, protože je měkké a zlaté šperky by nedržely svůj tvar. Pokud tedy přemýšlíte, do čeho vložit peníze, investujte do 18karátového zlatého šperku, který má 75procentní podíl zlata, nebo do 14karátového zlatého šperku, který má 58procentní podíl zlata.

Shrnutí: Cenu investičního zlatého šperku ovlivňují tři základní faktory. Jde o množství zlata obsaženého ve šperku, o přítomnost drahokamu a také o umělecké zpracování.

Proč investovat do zlatých šperků

Kde nakupovat investiční zlaté šperky

Jak už jsme upozorňovali, investiční zlaté šperky nakupujte pouze u renomovaných klenotnictví, která mají dlouholetou tradici. V případě, že má zlatý investiční šperk v sobě zasazený také drahokam, měli byste k němu obdržet také mezinárodní certifikát, který dokládá jeho kvalitu (např. certifikát od GIA, GRD nebo EGL USA).

Nejlevnější investiční šperky z vícekarátového zlata nakoupíte již za desítky tisíc korun. Investovat do nich však můžete mnohem více, záleží pouze na vašich osobních preferencích a výši volných finančních prostředků.

Aktuální cena zlata: Kde sledovat?

Zásoba zlata na Zemi je omezená, právě od této skutečnosti se celosvětově odvíjí cena tohoto drahého kovu. Vzhledem ke vzácnosti zlata, dobré zpracovatelnosti a odolnosti vůči korozi, díky čemuž má zlato velké využití zejména ve finančnictví a šperkařském průmyslu, má cena zlata tendenci růst.

Světová cena zlata se udává v dolarech za trojskou unci (USD/oz). Jedna trojská unce (oz) se přitom rovná 31,1035 gramům zlata. Aktuální cenu zlata můžete sledovat například na největším českém portálu, který se specializuje na oblast financí Kurzy.cz.