Křesťanské iniciační svátosti

Svátostí, které může člověk přijmout je sedm: křest, biřmování, svaté přijímání, svátost smíření, pomazání nemocných, kněžské svěcení a svátost manželství. V případě iniciačních svátostí, jako je Křest, 1. Svaté přijímání a Biřmování, je vhodné dítěti či dospělému, kteří tyto obřady podstupují, věnovat na památku cenný dárek. ...

Křest dítěte je významnou událostí pro celou rodinu

Křest je první ze všech sedmi svátostí a představuje rovněž vstupní bránu k ostatním křesťanským svátostem. V dnešní době běžně křtem procházejí nejmenší děti, ale i dospělí. Jak je tomu v případě křtu dítěte? Dítě může být pokřtěno tehdy, jsou-li jeho rodiče (nebo alespoň jeden z nich) aktivními křesťany. Ve výjimečném případě stačí, když se za dítě zaručí jeho věřící prarodiče. Velmi to ovšem závisí na benevolenci kněze.

Rodiče křest dítěte domlouvají s knězem ve farnosti, ke které spadají svým bydlištěm. S žádostí o křest dítěte se mohou obrátit také na kněze, který je jejich dobrým rodinným známým. Rodiče následně podstupují přípravu před křtem dítěte, kterou vede kněz. Zároveň pro své dítě vybírají kmotra, který by měl rodičům pomáhat při výchově dítěte v křesťanské víře. Rodiče mohou rovněž svému dítěti vybrat druhé jméno. Toto křestní jméno se často shoduje se jménem určitého světce. v minulosti rodiče svým dětem volili druhé jméno podle jejich kmotra. Podstatné je, že toto druhé jméno se v současnosti neuvádí v úředních dokladech.

Svatý křest malého dítěte se koná v kostele buď v rodinném kruhu, nebo při mši s celým farním společenstvím. Dítě či miminko je slavnostně oblečené a má při sobě i zdobenou svíčku na křest. Vlastní křest probíhá tak, že kněz polévá temeno dítěte svěcenou vodou a odříkává citát ke křtu obsahující tato slova: “…(oslovení dítěte), já tě křtím, ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého”. Kněz následně pomaže dítě na temeni křižmem, položí přes něj křestní roušku, která symbolizuje čistotu a nové narození. Otec křtěného dítěte zapálí křestní svíci, následuje závěrečná modlitba a požehnání.

Křesťanské iniciační svátosti

Křtu dospělého předchází tzv. katechumenát

Jaký je průběh křtu u dospělých? Jestliže jste křtem neprošli v dětském věku, ale chcete se nechat pokřtít v dospělosti, připravíte se na křest v rámci katechumenátu. Znamená to tedy, že začnete vyznávat křesťanský způsob života. Katechumenát představuje přípravu na křest dospělého, tento proces zpravidla trvá jeden a půl až dva roky. Do katechumenátu se konkrétně můžete přihlásit u kněze ve vaší farnosti.

Jak by měl vypadat dárek ke křtu? Zvolte památeční zlatý šperk

Křest dítěte i křest dospělých je významnou událostí v životě každého křesťana. Proto jej v tento důležitý den obdarujte něčím krásným na památku. Jaký dárek ke křtu konkrétně věnovat? Ideálně zlatý šperk s křesťanskou tematikou. U příležitosti křtu dětí i dospělých zvolte zlatý řetízek a přívěsek s motivem křesťanského kříže, Madonky, andílka či andělských křídel.

Křížek z bílého zlata, Zlatý přívěsek Andělíček, Přívěsek Andělské křídlo z bílého zlata, Zlatý přívěsek Madonka s dítětem

Jako dárek ke křtu můžete vybrat také zlatý řetízek s medailonkem, na který necháte vyrýt jméno pokřtěného a datum křtin. Ke křtinám je vhodný také dětský zlatý náramek s destičkou, která je opět určená pro rytinu. Holčičkám se ke křtu dávají rovněž zlaté náušničky.

Zlaté dětské náušničky Cutie modely: C1997, C1942, C2226, C2154

Osobním a velmi originálním dárkem ke křtu jsou křtící hodiny. Na zadní stranu tohoto zlatého přívěsku můžete vyrýt jméno a datum křtu. Ručičky hodin na přední straně přívěsku pak ukazují přesný čas křtu dítěte či dospělého.

Zlaté přívěsky vhodné k porytí

První svaté přijímání je další iniciační svátostí

Když zalistujete v rodinném albu, možná zde narazíte na fotku maminky nebo babičky coby malé holčičky v bílých šatech, s věnečkem na hlavě a s křestní svící v ruce. Jedná se o fotografii, která připomíná den prvního svatého přijímání.

První svaté přijímání je iniciační svátostí, která následuje po křtu. Tento obřad dokončuje uvedení dítěte, ovšem někdy i dospělého člověka do křesťanského života. Jaké jsou podmínky toho, aby vaše dítě mohlo podstoupit svaté přijímání? Pokřtěné dítě se na eucharistii se souhlasem svých rodičů připravuje v rámci hodin náboženské výchovy. Tato příprava, kterou vede katecheta nebo kněz, se týká zejména žáků druhé či třetí třídy základní školy. Podmínkou svatého přijímání je, že dítě za sebou musí mít alespoň jeden rok navštěvování náboženské výchovy.

Křesťanské iniciační svátosti

Jak 1. Svaté přijímání probíhá

První svaté přijímání se koná zpravidla koncem školního roku v měsících květnu či červnu. Sobotu před eucharistií chlapci či dívky poprvé absolvují zpověď neboli svátost smíření. V neděli je čeká první svaté přijímání během slavnostní mše. Sluší se, aby na eucharistii byli slavnostně oblečení.

Holčičky se oblékají podobně jako družičky do bílých šatů a nechybí jim ani slavnostní účes. Chlapci si berou společenské kalhoty a bílou košili, které doplňují o sako nebo vestu. Dětem při eucharistii nesmí chybět křestní svíce připomínající jejich křest, kterou ozdobí stužkou a kterou - když během eucharistie zapálí - obnovují svůj křestní slib.

Během nedělní slavnostní mše děti sedí v předních lavicích před oltářem, poté jsou do této iniciační svátosti aktivně zapojeny prostřednictvím čtení, zpívání či modliteb. Eucharistie se účastní také jejich rodiče, prarodiče a často i kmotři. Svátost eucharistie končí závěrečným požehnáním. Během prvního svatého přijímání dítě poprvé samo za sebe veřejně prohlašuje “Já věřím v Boha”. Od této chvíle již může v kostele každou neděli přijímat hostii.

Svaté přijímání v dospělosti: Jaká má pravidla?

Jak je to s prvním svatým přijímáním u dospělých? Lidé, kteří byli pokřtěni v dětském věku, ale poté nepřijali eucharistii, se na tuto iniciační svátost mohou individuálně připravit po domluvě s knězem.

A co dospělí, kteří dosud nebyli pokřtěni? Na první svaté přijímání se mohou připravit v rámci katechumenátu. Tento proces, který trvá většinou jeden a půl až dva roky, představuje přípravu nepokřtěných dospělých na přijetí svátosti křtu, eucharistie a biřmování, a tím pádem ke křesťanskému způsobu života.

Tipy na dárek k 1. Svatému přijímání

První svaté přijímání je významnou událostí v životě věřícího člověka. Dítě, ale i dospělí, který absolvoval tuto svátost, ocení, když na památku dostane cenný dárek. Co věnovat u příležitosti prvního svatého přijímání? Účastníte-li se coby rodiče, prarodiče či kmotři tohoto výjimečného obřadu, jako dárek zvolte jedinečný zlatý šperk.

Zlaté přívěsky křížky

Vhodným dárkem pro holčičku jsou například zlaté dívčí náušnice. Jak pro dívku, tak pro chlapce se hodí zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru křesťanského kříže, Madonky, andílka či andělských křídel. Pěkným dárkem pro dítě je rovněž zlatý medailon, na který necháte vyrýt datum prvního svatého přijímání.

Náušnice srdíčka z růžového zlata model 60213, Zlaté dětské náušnice na klapku C2150, Dětské náušnice kroužky C3341,Náušnice pecky z růžového zlata

Jaký dárek zvolit pro dospělého? Opět se hodí zlatý památeční šperk. Ženě či muži, věnujte např. řetízek se zlatým přívěskem, který bude mít křesťanskou symboliku. Obdarovat je můžete rovněž zlatým medailonkem s vyrytým datem eucharistie. Ženu podstupující první svaté přijímání potěší rovněž zlaté náušnice nebo zlatý prsten.

Zlatý řetízek s přívěskem Prsten s křídly, Zlatý řetízek s přívěskem Anděla, Zlatý řetízek s přívěskem andělíčka, Zlatý řetízek s přívěskem Anděla s velkým srdcem

Biřmování: Jak probíhá příprava a jaký je jeho samotný průběh

Biřmování je po křtu a 1. Svatém přijímání v pořadí další křesťanská iniciační svátost, která pokřtěného člověka, jenž prošel svatým přijímáním, uvádí dále do křesťanského života. Pro biřmování je stanoven minimální věk patnáct let. Touto svátostí se naplňuje křestní milost a biřmovanci je udělena křesťanská dospělost.

Jak vůbec probíhá příprava na biřmování? Věřící se na biřmování, často za pomoci svého kmotra či kmotrů, připravuje tak, že absolvuje duchovní přípravu, modlitby a zpovědí. Samotným biřmováním projde pokřtěný člověk pouze jednou za život. Svátost biřmování mu uděluje biskup nebo kněz. Při udělování svátosti biskup či kněz položí ruku na biřmovance, pomaže jej na čele křižmem a odříká verš k biřmování: “Přijmi pečeť daru Ducha svatého.”

Za biřmovancem zároveň stojí jeho kmotr, který má položenou svou pravou ruku na jeho pravém rameni a který potvrzuje, že bude biřmovanci duchovní oporou. Během biřmování přijímá pokřtěný člověk také biřmovací jméno. Biřmovanec si obvykle vybírá ze jmen svatých.

Křesťanské iniciační svátosti

I za biřmování věnujte na památku zlatý šperk

Jaký dárek k biřmování je nejlepší? U příležitosti této svátosti opět věnujte zlatý šperk. Jako dárek k biřmování pro ženu jsou trefou zlaté náušnice, zlatý náhrdelník nebo luxusní sada zlatých šperků. Biřmovankyni můžete obdarovat také zlatým řetízkem a přívěskem ve tvaru křesťanského kříže, Madonky či andělských křídel.

Zlatá zázračná medailka - přívěsek Madonka, Zlatý přívěsek Madona, Zlatá Madonka s dítětem, Zlatý přívěsek Madona s dítětem

Jaký dárek k biřmování zvolit pro muže? Biřmovanec jednoznačně ocení zlatý pánský šperk, který je jedinečným dárkem na památku. Muže obdarujte například zlatým pánským náhrdelníkem, zlatým pánským prstenem, zlatým pánským náramkem nebo řetízkem s přívěskem, který bude mít opět křesťanskou symboliku. Krásným dárkem k biřmování pro muže i pro ženu je rovněž zlatý medailonek, na který necháte vyrýt datum uskutečnění svátosti a případně i biřmovací jméno.