Kde se nosí snubní a zásnubní prsten

Zásnubní a snubní prsten symbolizují závazek, lásku a oddanost. Jste čerstvě zasnoubená a přemýšlíte, jakým způsobem tyto dva prsteny po svatbě nosit? Zásnubní prsten rozhodně nemusíte schovávat zpátky do krabičky, abyste na své ruce udělala místo snubnímu prstenu. Jak snubní, tak zásnubní prsten se totiž mohou na vašich rukách vyjímat dohromady. Jakým způsobem? ...

Zásnubní prsten navléká muž při žádosti o ruku

Zásnubní prsten patří k výsadám žen. Tento kroužek z cenného kovu totiž bývá nedílnou součástí žádosti o ruku. Pokud žena na žádost svého partnera kývne, muž jí na levý prsteníček nasadí právě zásnubní prsten, který sám koupil a na jehož výběru si dal záležet.

Proč zásnubní prsten ženy v Česku tradičně nosí na levém prsteníčku? Nejen, že je levá ruka blíže k srdci. Traduje se, že právě levým prsteníčkem prochází tzv. vena amoris neboli žíla lásky, která přes levý prsteníček vede až do srdce. Umístění zásnubního prstenu na levém prsteníčku tedy symbolizuje lásku k partnerovi.

Levý, nebo pravý prsteníček? Rozhodnutí je na vás

Kde se nosí snubní a zásnubní prsten

Mít zásnubní prsten na levém prsteníčku však může mít i praktičtější důvod. Většina žen patří k pravačkám. Když budou mít tento prsten na levé ruce, méně jej opotřebí. Nosit zásnubní prsten na levém prsteníčku však pro vás nemusí být pevně dané.

Zkuste se inspirovat například zvyklostmi v sousedním Německu nebo Polsku, kde ženy běžně nosí zásnubní prsten na pravém prsteníčku. Díky tomu budete mít svůj levý prsteníček před svatebním obřadem volný pro snubní prsten. V každém případě se nenechte svázat tradicemi a zásnubní prstýnek noste na místě, které je vám nejpříjemnější.

Kam se snubním prstenem

Snubní prsteny patří ke šperkům na celý život. Nevěsta a ženich si tyto kroužky z drahého kovu navzájem navlékají během svatebního obřadu na důkaz manželského slibu. Kam snubní prsteny patří? Žena i muž je mají na levém prsteníčku. Tímto způsobem se nosí snubní prsteny nejen v Česku, ale také ve Francii, Itálii, Velké Británii, Kanadě nebo USA.

Na prsteníčku pravé ruky zase naopak uvidíte snubní prsteny u manželů z Řecka, Bulharska, Polska, Německa, Rakouska, Dánska nebo Belgie. Proč v tomto případě nosí snubní prsten jak ženy, tak muži? Novomanželé pomocí prstýnků ze vzácného kovu, které jsou symbolem lásky, oddanosti, věrnosti i nekonečna, vyjadřují, že jeden k druhému patří a jejich pouto je skutečné.

Jak zkombinovat snubní a zásnubní prsten

Není pravda, že by každá žena měla po svatbě schovat zásnubní prsten do šuplíku. Pokud přemýšlíte nad tím, jakým způsobem jej nosit společně se snubním prstenem, máte hned několik následujících možností. Držte se přitom toho, že snubní prsten má s ohledem na tradice své místo na levém prsteníčku. V případě umístění zásnubního prstenu už máte coby žena volnější ruku.

Kde se nosí snubní a zásnubní prsten

Ať už si vyberete jakoukoliv kombinaci umístění snubního a zásnubního prstene, v každém případě ve svůj svatební den uvolněte svůj levý prsteníček pro navléknutí snubního prstenu. Poté záleží pouze na vašem vlastním rozhodnutí, jakým způsobem budete nosit také zásnubní prsten. Které kombinace se vám konkrétně nabízejí?

1. Snubní a zásnubní prsten na levém prsteníčku

Jak snubní, tak zásnubní prsten může žena nosit při sobě na prsteníčku levé ruky. Pokud je zásnubní prsten jemnější a snubní prsten zase výraznější a silnější, tyto dva důležité šperky mohou dohromady tvořit dokonalý pár.

Co říká svatební tradice? Nejprve mějte na levém prsteníčku navlečený snubní prstýnek. Až poté by měl následovat zásnubní prsten. Tímto způsobem zajistíte, že svůj “snubák” budete mít co nejblíže srdci. Chcete-li mít snubní i zásnubní prsten na jednom prstu, skvělou volbou je set zásnubního a snubního prstene. Tyto prsteny se perfektně doplňují a jsou jako stvořené k tomu, abyste je vedle sebe nosila na prsteníčku levé ruky.

2. Snubní prsten na levém prsteníčku, zásnubní prsten na pravém prsteníčku

Tato kombinace patří u českých žen k nejoblíbenějším. Prsteny se navzájem nepřekrývají a na prsteníčcích levé a pravé ruky nádherně vynikne jejich krása. Zásnubní prsten si na pravý prsteníček zpravidla přesouvají bezprostředně před svatebním obřadem, aby uvolnily levý prsteníček pro snubní prsten, který jim na důkaz lásky a věrnosti navléká jejich budoucí manžel.

3. Snubní prsten na levém prsteníčku, zásnubní prsten na levém prostředníčku

Jak dále zkombinovat snubní a zásnubní prsten? Snubní prsten si nechte navléknout na levý prostředníček, zásnubní prsten pak noste na kterémkoliv prstu levé ruky. V ideálním případě by to měl být prostředníček. Některé ženy nosí snubní prsten také na pravém prostředníčku.

Kde se nosí snubní a zásnubní prsten

Co je však úskalím této kombinace prstýnků? Jestliže svůj zásnubní prsten přesunete z prsteníčku na kterýkoliv prostředníček, budete muset pravděpodobně řešit změnu velikosti tohoto prstenu. Právě tato skutečnost je hlavním důvodem, proč se většina žen k nošení zásnubního prstenu na prostředníčku tak často neuchyluje.

Tip: Co dělat, když nechcete na svých prstech kombinovat snubní a zásnubní prsten, ale přesto chcete oba prstýnky nosit? Máte ještě další řešení. Snubní prsten si ponechte na prsteníčku levé ruky, zásnubní prsten si navlékněte na zlatý řetízek a noste jej blízko u srdce místo náhrdelníku.

Na co si dát pozor: Prstenu na ukazováčku se raději vyhněte

Říká se, že zásnubní ani snubní prsten nepatří na ukazováček. Tento prst totiž symbolizuje touhu po moci a vedení. Svatební pověra říká, že novomanžel či novomanželka, kteří by si snubní prsten navlékli na ukazováček, by skrytě upozorňovali na své ego i svou moc.