Jak vybrat řetízek – zaručené tipy

Přemýšlíte nad koupí zlatého řetízku, ale nejste si jistí, podle jakých kritérií tento šperk vybírat? Ať už hledáte dámský řetízek, pánský řetízek, či dětský řetízek, který je případně doplněný o zlatý přívěsek, přinášíme vám několik tipů, jak při výběru těchto jemných šperků postupovat. ...

Na co myslet v prvé řadě? Komu a při jaké příležitosti zlatý řetízek věnovat

Jak vybrat dámský, pánský nebo dětský řetízek? Váš výběr by se měl v prvé řadě odvíjet od toho, komu a při jaké příležitosti chcete tyto jemné šperky věnovat. Vybrané ženě či vybranému muži z řad rodiny, přátel, kamarádů, kolegů z práce nebo obchodních klientů můžete zlatý řetízek na krk dát u příležitosti narozenin, životního jubilea, výročí, maturity či promoce. Řetízky s přívěskem představují také krásný dárek k Vánocům, pojmout je můžete rovněž jako obchodní dárek.

Vybíráte zlatý náhrdelník či řetízek s přívěskem nikoliv pro dospělé, ale pro děti? i to je možnost. Jak holčičkám, tak chlapečkům tyto zlaté šperky věnujte nejen k narozeninám nebo Vánocům, ale také u příležitosti narození, vítání občánků, křestu či prvního svatého přijímání.

Při výběru řetízku na krk se zaměřte na design a vzor

Při nákupu zlatého řetízku nestačí brát v potaz, komu a při jaké příležitosti tento zlatý šperk věnujete. Dámský, pánský i dětský řetízek na krk vybírejte také podle designu, který se líbí nejen vám, ale který bude přesně tím pravým také pro obdarovaného. Rozhodnout se můžete například pro jemné řetízky, které jsou ideální pro kombinování s přívěsky, ale i pro výrazné řetízky, které jsou určeny k samostatnému nošení.

Jak vybrat řetízek

Podle čeho dále vybrat zlatý řetízek? Zaměřte se na jeho typ neboli vzor. Mezi dámskými řetízky je velmi oblíbený klasický vzor Anker, který se hodí ke všem typům přívěsků. Velké oblibě se těší také výrazný Valis nebo atraktivní vzory Lambáda, S-Panzer (Snail - Šnečci) a Venezia nebo nápadité vzory jako jsou Žiletky, Zrcátka, Kávová zrna či gravírované Sluníčko.

V případě pánských řetízků muži dávají přednost osvědčené klasice. Nejoblíbenějšími vzory jsou Anker, Pancer, Figaro, Kávové zrno či nadčasové Rombo. A jaké vzor je nejoblíbenější v případě dětských řetízků? Jednoznačně vzor Anker.

I na barvě zlata záleží

Jak dále vybrat řetízek na krk, ale i řetízek na ruku nebo řetízek na nohu? Kromě designu se dále zaměřte na barvu zlata. Žlutá barva zlata patří stále mezi nejoblíbenější. Je nadčasová a elegantní, hodí se pro všechny, kteří mají v oblibě klasické šperky. Bílé zlato je v současné době velmi moderní zejména mezi mladší generací. Je decentní a snadno kombinovatelné. Velké oblibě se u romanticky založených žen či dívek těší jemná růžová barva zlata, která vynikne zejména v letních měsících na bronzově opálené pokožce.

Jak vybrat řetízek

V hlavní roli délka řetízku: Jak ji správně zvolit?

Jaké je hlavní kritérium, které se vyplatí brát v potaz při výběru zlatého řetízku? Nejdůležitější je samotná délka řetízku. Ať už se poohlížíte po dlouhém řetízku, nebo krátkém řetízku, počítejte s tím, že tento jemný šperk vypadá rozdílně, pokud na něj zavěsíte přívěsek nebo pokud jej budete nosit samostatně.

Jestliže se totiž rozhodnete pro kombinaci zlatého řetízku se zlatým přívěskem, řetízek se v tomto případě prověsí a bude vypadat delší. Délka zlatých řetízků určených pro ženy, pro muže i pro děti je přitom velmi specifická. Při jejich výběru se vyplatí držet následujících pravidel.

Tipy, jak na správnou délku dámského řetízku

Na délce dámského řetízku na krk velmi záleží. Každá délka těchto dámských šperků se totiž hodí k jinému outfitu. Správná délka dámského řetízku navíc dokáže vyzdvihnout přednosti a zamaskovat případné nedostatky. Zvlášť pokud máte silnější krk, delší řetízek či náhrdelník vám jej opticky prodlouží. Pro jaké délky dámských řetízků či náhrdelníků se tedy můžete rozhodnout?

Jak vybrat řetízek

  • 35 až 40 centimetrů
    Jedná se o délku, která je typická pro aktuálně velmi populární Chockers náhrdelníky. Chocker náhrdelník těsně obepíná krk a je nejvhodnější pro ženy, které se mohou pochlubit štíhlým labutím hrdlem.

  • 42 až 45 centimetrů
    Tato délka dámských řetízků je nejoblíbenější, neboť představuje zlatou střední cestu. Zlaté řetízky nejsou ani příliš krátké, ani příliš dlouhé. Sluší jim přitom doplnění o výraznější zlatý přívěsek. Dámské řetízky o délce 42 až 45 centimetrů vyžadují, aby měla žena, která je nosí, odhalenou oblast krku a klíčních kostí. Zlatý řetízek s přívěskem na krk (nebo bez něj) vynikne zejména v kombinaci s šaty či topem na ramínka nebo v kombinaci s kulatým či véčkovým výstřihem.

  • 50 až 55 centimetrů
    Jde o délku řetízků vhodnou pro ženy se silnějším a krátkým krkem. Tyto delší dámské řetízky však perfektně padnou také štíhlým ženám. Řetízky o délce 50 až 55 centimetrů visí na hrudi, a proto je stojí za to kombinovat s výrazněji vykrojeným výstřihem. Tyto dámské šperky jsou stále vhodné ke každodennímu nošení.

  • 60 až 65 centimetrů
    V této délce jsou už žen oblíbené zvláště dlouhé řetízky na krk, které padají až do úrovně prsou. Výrazné řetízky v těchto délkách lze nosit samostatně, ale také doplněné o přívěsek. Pokud vsadíte na zlatý řetízek na krk s přívěskem, snažte se o to, aby byl přívěsek na řetízku viditelný a aby nezapadl. Řetízky na krk dámské o délce 60 až 65 centimetrů se kromě klasických outfitů skvěle hodí také ke společenskému oblečení. Jsou tedy ideálními řetízky na ples, ovšem i do business prostředí.

Trend v oblasti dámských řetízků: Vrstvení různých délek a vzorů

Pokud máte více typů a délek řetízků a nevíte, který si zrovna vybrat, můžete je nosit všechny najednou. Vrstvení různých délek i vzorů decentních řetízků, ale i výrazných řetízků je totiž v současnosti velmi populární. Pravidlo, že najednou lze nosit pouze šperky stejné barvy kovu již dávno neplatí. Můžete navzájem kombinovat šperky ze žlutého, bílého i růžového zlata. Aby řetízky krásně vynikly, je důležité, aby se navzájem nepřekrývaly.

Jak vybrat řetízek

Fantazii se dále meze nekladou, záleží už jen na vás, zda některý z řetízků doplníte přívěskem či oblíbeným medailonkem, nebo se rozhodnete pro řetízek bez přívěsku. i zde však platí pravidlo, že méně je někdy více, proto doporučujeme vrstvení maximálně tří řetízků. Vrstvené řetízky přitom vypadají krásně nejen ve výstřihu, ale také na blůzce s uzavřeným dekoltem nebo na roláku.

Ideální délka pánského řetízku

Nejběžnější délkou zlatého pánského řetízku je 50 až 55 centimetrů. Tyto pánské zlaté šperky na krk spadají na klíční kosti. Muži je přitom mohou nosit uvnitř nebo vně trička či košile. Pánové rádi nosí také řetízky o délce 55 a 61 centimetrů. Tento pánský zlatý šperk vypadá skvěle v kombinaci se zlatým přívěskem nebo medailonkem.

Muži přitom milují nejen jemné řetízky. Jednoznačně u nich zabodujete, když je při vybrané příležitosti překvapíte zlatým výrazným řetízkem širokým 6 až 10 milimetrů doplněným o zlatý přívěsek. Do černého se trefíte i tehdy, když jako dárek pro muže zvolíte robustní pánský náhrdelník širší než 10 milimetrů. Tento výrazný zlatý šperk pánové nosí již bez přívěsku. Pánský řetízek na krk nemusíte věnovat pouze samostatně. Připojte k němu stylově odpovídající pánský řetízek na ruku, a to nejlépe v jedné pánské sadě zlatých šperků.

Jak na délku dětského řetízku na krk

Ideální délka dětského řetízku na krk by se měla pohybovat mezi 35 až 40 centimetry. Abyste dítěti u příležitosti jeho narození, křtin, vítání občánků nebo narozenin vybrali opravdu krásný dárek, dětský zlatý řetízek doplňte také o zlatý přívěsek.

Se kterým řetízkem na krk s přívěskem určeným pro dětí zaručeně zabodujete? Vsaďte na řetízky s andílkem, řetízky s čtyřlístkem i na další řetízky pro štěstí. Velmi oblíbená je rovněž kombinace řetízku na krk s přívěskem znamení zvěrokruhu, monogramu nebo křížku.


Související články:

Zlaté náhrdelníky a řetízky s přívěskem