Jak uvázat kravatu

Jak uvázat kravatu? Řekneme vám, jak na to. Chcete si vzít kravatu na pracovní schůzku, na pohovor nebo do společnosti, jenže nevíte, jak ji uvázat? Krok za krokem vám poradíme, jak byste měli postupovat. Představíme vám nejpoužívanější typy uzlů při vázání kravaty, ukážeme vám jak vázanku ozvláštnit a rovněž vám prozradíme, jakých chyb byste se měli při uvazování kravaty vyvarovat. ...

Vázanka jako módní doplněk: K čemu ji můžete nosit?

Kravata je tradičním módním doplňkem, který muži nosí k pánskému obleku a košili. Vázanku mnohdy kombinují také se společenskými kalhotami či džínami a košilí a ozvláštňují zlatou sponou, což je jedinečný pánský šperk. Jelikož kravata plní estetickou funkci, vyplatí se vám investovat do jejího provedení. Vsaďte na vázanky s kvalitním designem i materiálem.

Velmi oblíbené jsou zejména kravaty z přírodních materiálů, a to ideálně z hedvábí, stoprocentní bavlny či kašmíru. Například kravaty z hedvábí či kašmíru vypadají luxusněji a reprezentativněji nežli kravaty z polyesteru, proto je noste na výjimečné pracovní či společenské události. Naopak polyesterové kravaty, které vynikají vysokou odolností vůči poškození i znečištění, jsou zase vhodné pro každodenní nošení (například do práce) a pro méně formální situace.

Jak uvázat kravatu

Co se týče vzoru a barvy kravaty, záleží již na vašich osobních preferencích. Řiďte se však pravidlem, že vázanka by měla být vždy tmavší nežli košile. Pokud je vaše košile vzorovaná, rozhodněte se pouze pro jednobarevnou kravatu. Je-li například vaše košile čistě bílá či světle modrá, můžete již sáhnout po vázance se vzorem. Pokud chcete, aby kravata ke košili dobře sedla, vyplatí se rozhodně investovat i do kvalitní společenské košile. Cena nemusí být tak vysoká, jak by se mohlo na první pohled zdát a to ani u košile upravené na míru.

Kravatu rozvazujte po každém nošení

Nenosíte kravatu každý den? V tom případě určitě tak trochu zápolíte s jejím vázáním. Muži, kteří to tak mají a kteří vázanku nakonec pracně uvážou, si po celém dni nechtějí své náročné dílo zničit. Zavázanou kravatu si proto pověsí do šatní skříně, aby ji měli připravenou na další použití. A to je špatně.

Nevědomky se dopouštějí toho, že materiál kravaty zbytečně ničí. Například vázanka vyrobená z hedvábí se v důsledku tohoto postupu krčí a mačká, v důsledku čehož již nebude krásně hladká a nebude muže již tolik reprezentovat. Je proto důležité, abyste si vázanku po každém nošení opět rozvázali.

3 základní návody na vázání kravaty

Zajímá vás, jak se váže kravata a jaké typy uzlů vybrat? Muži nejčastěji volí způsob vázání Four in Hand, Windsor Full a Windsor Half. Následující návody na vázání kravaty vám krok za krokem prozradí, jak na to.

1. Four in Hand

Nejčastějším způsobem vázání kravaty je uzel Four in Hand. Muži z celého světa si jej oblíbili pro jeho jednoduchost a univerzálnost. Tento klasický způsob vázání sluší vzorovaným, ale také úzkým vázankám.

Jak uvázat kravatu do uzlu Four in Hand? Tento uzel uvážete jedním obtočením širší části kravaty kolem části užší. Poté širší část provlečte zezadu přes smyčku vedoucí kolem krku. Širší část pak provlečte přes smyčku, kterou jste vytvořili v přední části. Utáhněte uzel a máte hotovo.

Jaká je hlavní přednost vázání kravaty způsobem Four in Hand? Nevyužívá příliš délky kravaty. Z toho důvodu přijde vhod zvlášť vysokým mužům, kterým bude při způsobu vázání Four in Hand kravata stále dosahovat mírně nad opasek.

2. Windsor Full

Kravatový uzel Windsor Full si oblíbili muži, kteří vázanku nosí velmi často. A to do práce, na schůzky i do společnosti. Jde o středně velký uzel ve tvaru rovnostranného trojúhelníku, který je vhodný zejména pro široké kravaty. Velmi čistě působí především v kombinaci s jednobarevnou vázankou. Noste jej ideálně ke košilím s úzkým límečkem.

Jak uvázat kravatový uzel Windsor Full? Tento náročný postup má celkem devět úkonů. Krok za krokem se proto řiďte přiloženým návodem. Při troše cviku dosáhnete pěkného kravatového uzlu, který je pojmenován po svém zakladateli, králi Edvardu VIII., vévodovi z Windsoru.

3. Windsor Half

Další možností jak uvázat kravatu je použití uzlu Windsor Half. Tento způsob vázání kravaty patří k nejhezčím, středně velkým kravatovým uzlům. Populární je zejména u mužů, kteří nosí široké kravaty doplněné o široké košilové límce. Z kravatového uzlu Windsor Half vyzařuje respekt. Pro jej muži s oblibou nosí do práce i na pracovní schůzky.

Jak uvázat kravatu pomocí uzlu Windsor Half? Jak vám ukazuje návod, při troše cviku jej zvládne každý muž. Výhodou tohoto uzlu je, že se skvěle hodí i pro jemné hedvábné kravaty.

Ozdobte vázanku pánským šperkem

Jak uvázat kravatu

Máte dokonale uvázanou kravatu, ale chcete dosáhnout ještě lepšího výsledku? Ozdobte svou vázanku zlatou sponou na kravatu. Má nošení spony nějaká zvláštní pravidla? Podstatné je, aby zvolený kov spony na kravatu ladil i s dalšími pánskými šperky a doplňky, které máte na sobě. Jde zejména o manžetové knoflíčky, hodinky, prsteny či přezku na opasku u kalhot. Faux paus ovšem bude, když bude v kombinaci s pánským oblekem, košilí a vázankou viditelný i pánský zlatý náramek.

V jakém místě byste měli sponu po uvázání kravaty připnout? Nepsané pravidlo říká, že tento pánský šperk by neměl být na kravatě ani příliš nízko, ani vysoko. Sponu umístěte ideálně v oblasti náprsní kapsy saka nebo mezi třetím a čtvrtým knoflíčkem (počítáno odshora) košile. Co je ještě důležitější vědět? Sponu nikdy neuchycujte pouze na kravatě. Vždy ji připněte na vázanku i košili. Díky tomu se vám uvázaná kravata nikdy nebude nechtěně pohybovat.

Víte, že? Spona nesmí být nikdy širší než samotná vázanka. Měla by být stejně široká, nebo ještě lépe užší. Její šířka by se měla pohybovat ideálně do tří čtvrtin šířky kravaty.

Vyhněte se chybám při vázání kravaty

Jak uvázat kravatu

Než budete mít vázání kravaty opravdu v malíku, je možné, že uděláte několik zásadních chyb, které mohou zkazit výsledný dojem. Na co byste si tedy měli dát pozor? Po uvázání by kravata neměla být ani příliš krátká, ani příliš dlouhá. Držte se pravidla, že širší konec vázanky by měl být zhruba dva centimetry nad opaskem. Pod kravatou ani pod košilí by navíc neměl vykukovat ani pánský řetízek či náhrdelník.

Jakou další chybu dělají muži při vázání kravaty? Uzel na vázance nemají pořádně utažený. Abyste vypadali dokonale, tento uzel dotáhněte. Snažte se, aby mezi uzlem vázanky a límcem nebyla žádná mezera. Nechcete ale, aby vás kravata se zapnutou košilí dusila, a chcete naopak volně dýchat? V tom případě si dejte záležet také na výběru samotné košile. Abyste v ní mohli i po uvázání kravaty volně dýchat, myslete na toto pravidlo: Mezi zapnutým límcem košile a krkem by měla být mezera, do níž bez problémů vsunete dva prsty.

Kromě kravaty a dalších doplňků je důležitým prvkem celkového vzhledu také kvalitní kožený pásek. Pásek by měl ladit s ostatními kovovými doplňky a mít stejnou barvu jako vaše boty. Při výběru koženého pásku dávejte pozor na kvalitu materiálu a zpracování. Kvalitní kožený pásek vám bude sloužit dlouhé roky a bude dokonale doplňovat váš elegantní vzhled s kravatou.