Jak seřídit zapínání u náušnic na šroubek, zámek, závoru s vidličkou nebo dutinku

Každý šperk potřebuje určitou péči. Některé úkony je nezbytné svěřit odborníkovi – zlatníkovi, ale někdy si opravdu můžete ušetřit cestu a čas, protože to s trochou zručnosti a odvahy zvládnete sami. U náušnic může občas nastat problém s jejich zapínáním. Tento článek by Vám měl dostatečně poradit, jak se s tím u různých typů zámků náušnic snadno vypořádat a ušetřit díky tomu čas i peníze. ...

Šroubek (Balónek) – zapínání na závit

Šroubkové náušnice mají úžasnou vlastnost v tom, že mají velmi spolehlivé zapínání a padnou takřka každé ženě. Ať už je to aktivní mladá slečna, krásná elegantní maminka, nebo milující babička. Záleží jen na vkusu každé ženy, s jakou ozdobou se bude chlubit před ostatními. Jejich nespornou výhodou je, že je není nutné odkládat před spaním. Pokud má žena v uchu více dírek, lze šroubkové náušnice, stejně jako ty puzetové, díky jejich drobnému tvaru používat současně s dalšími náušnicemi. Občas je ale potřebná péče, kterou se vyplatí jim věnovat. Jde v zásadě jde pouze o občasné pročištění čištění závitu od kosmetických přípravků apod.

Jak seřídit zapínání u dětských náušnic na přední zámek (brizuru)

Náušnice se skládá ze 3 hlavních částí:

  • ozdoba
  • dřík s vnějším závitem
  • balónek – malá matička s vnitřním závitem a děrovaným povrchem pro lepší úchop

Dřík je letovaným spojem pevně uchycen na zadní stranu ozdoby. Na konci dříku je na dvou třetinách jeho délky zhotoven závit. Na ten se nasazuje balónek, který se následně při nasazení do ucha zašroubuje až dokud to jde. Ke konci se balónek šroubuje jemně, aby nedošlo ke stržení závitu a následně lehkým dotažením dojde k fixaci balónku proti jeho samovolnému odšroubování.

Jak seřídit zapínání náušnic na šoubek (balónek)?

Pokud závada spočívá v tom, že nejde balónek zašroubovat, může se jednat o nečistoty, které lehce odstraníte jemnou utěrkou, ubrouskem, nebo je odstraňte v čistící lázni na šperky. V horším případě je mechanická závada na závitu dříku nebo balónku. U tohoto typu závady s ní pravděpodobně nic nezmůžete. Vzniká výhradně nešetrným použitím síly při došroubování na dřík. Jakmile se strhne závit tak je náušnice nefunkční a musíte se obrátit na odborníka. Každopádně, a to asi už dámy dávno dělají, je dobré občas sáhnout na náušničku v uchu a ujistit se, že je šroubek pevně dotažen k lalůčku.

Zámek - Zapínání Kroužků s kamínky

Jedná se takřka o jediný způsob zapínání převážně kamínkových kroužků menšího průměru od 1-3cm. Kamínkové kroužky bývají osazeny jednou, dvěma, či více řadami kamínků po celém jejich obvodu, ale i pouze na půlce obvodu, a to na přední viditelné části náušnice při nošení. Kamínky bývají čiré barvy, ale barevné varianty jsou velmi žádané pro svoji živost a zejména v menších dětských velikostech 1-1.5 cm jsou jasnou volbou maminek pro jejich malé princezny. Výjimečně lze vidět tento zámek i u drobných celo zlatých kroužků bez kamenů. U větších průměrů se používá také zapínání na Závoru s vidličkou. V principu jde o stejný mechanismus jako Rusky (Francouzský) zámek, kdy zapadá výřez v tyčince jedné části mechanismu za hranu protilehlého výstupku - zobáčku. Analogicky jej výrobci používají na nejrůznějších tvarových variantách náušnic – oválky, hranaté tvary a jiné. Stejně jako u Ruského patentu, tento spolehlivý a pevný zámek umožňuje výrobu kompaktního vzhledu šperku s vysokou odolností proti mechanickému poškození, a proto není nutné náušnice sundávat před spaním. Mechanismus zámku je konstrukčně poměrně jednoduchý a tím i spolehlivý. Náušnice jsou velmi pohodlně nositelné, nijak nezachytávají o vlasy, oděv a jsou velmi praktické např. při sportu. Pokud jsou ale náušnice často z ucha sundávány, může docházet k omezení jeho spolehlivosti. Naštěstí opět s velmi snadnou možností nápravy. Náušnice s tímto druhem zapínání doporučujeme pravidelně kontrolovat a budou dlouho a dobře sloužit.

Jak seřídit zapínání na klapku

Náušnice se skládá ze 4 hlavních částí:

  • ozdobný přední půlkruh, osazený kamínky
  • pevný dřík zaobleného tvaru (tzv. aretační tyčinka) se zářezem
  • zadní půlkruh (s kameny, či bez) se skrytým vnitřním zobáčkem
  • otočný pant, pohyblivě spojující oba půlkruhy

Pevný dřík zaobleného tvaru (tzv. aretační tyčinka) na konci opatřený zářezem, orientovaným směrem vzhůru, je pevně naletován na horní konec ozdobného kamínkového půlkruhu. Zářez dříku pak po zapnutí mechanismu zapadne za výstupek - zobáček, vytvořený na vnitřní krajní části protilehlého (zadního) půlkruhu náušnice. Oba půlkruhy jsou na svých opačných okrajích ve spodní části náušnice propojeny otočným pantíkem. Když je správně seřízená náušnice zapnuta, optimálně napružený dřík a to směrem vzhůru, zapadne svým zářezem zespod za zobáček protikusu dostatečnou silou, která zamezuje samovolnému rozepnutí zámku náušnice.

Jak seřídit zapínání náušnic na zámek?

Nejčastější problém u tohoto typu zapínání je častým používáním vychýlený dřík, zatlačený obvykle směrem dolů, kdy následně dochází ke ztrátě potřebné přítlačné síly působící na dolní hranu zobáčku. Dřík lze ale snadno a bez obav malými, zaoblenými, nejlépe hladkými kleštičkami do správné pozice přihnout. V této chvíli, se však ujistěte, že citlivě a velmi mírně ohýbáte pouze dřík v místě naletování a nikoliv vlastní ozdobu náušnice. Toto pak bývá příčinou deformace ozdobné části náušnice a vypadnutí kamenů z ozdoby. Správná pozice dříku je dosažena, když při pokusu o zavření celého zámku špička dříku má snahu zaběhnout pod výstupek - zobáček protikusu, ale ještě před finálním zaklesnutím do zářezu musí váš prst, tlačící na ozdobnou část kroužku překonat mírný odpor. Dostatečnost napružení si můžete snadno ověřit sluchem. Když správně seřízenou náušnici zapnete, musíte slyšet jemné cvaknutí, což znamená, že je dřík dostatečně napružen a seřízení je tímto hotovo. Závada může nastat i v pantu západky, kdy jde ztuha nebo se volně v potřebném rozsahu neotvírá, či nedovírá. V tom případě závada nastala v mechanismu zapínání a měli byste se obrátit na odborníka.

Závora s vidličkou

Tento systém je používán obvykle u větších průměrů kruhových celo-zlatých, či kamenových náušnic, které bývají svým vzhledem velmi nápadné, bohatě zdobené a tento druh zámku je u nich jediný možný. Bývá ale instalován i u menších průměrů robustnějších ozdobných náušnic. Zámek je velmi pevný a spolehlivý za podmínky, že je správně nastavena svírací síla vidličky.

Jak seřídit francouzské zapínání náušnic

Náušnice se skládá ze 3 hlavních částí:

  • ozdoba – typicky okrouhlé, oválné tělo náušnice
  • vidlička
  • otočná závora upevněná v pantu

Náušnici tvoří nesouvislý kruh, který je přerušen asi 1cm širokou mezerou, kterou se náušnice nasune na lalůček ucha. Na jednom ukončení kruhu je pevně naletována drobné vidlička a opačný konec je osazen tzv. závorou, která je na drobném pantíku otočná. Pro zapnutí náušnice do ucha je nutno vynaložit mírnou sílu, aby došlo k pevnému zaklesnutí závory do náběžné hrany optimálně sevřené vidličky.

Jak seřídit zapínání na závoru a vidličkou?

U náušnic se závorou může dojít ke 2 problémům. Buď je zářez na vidličce, do kterého zapadá závora, např. častým používáním příliš rozevřený a závora v ní díky tomu nedrží a snadno vypadává, nebo je naopak vidlička moc sevřená a pohyblivá část do něj nejde ani zatlačit. Pokud je zářez vidličky příliš rozevřený, sevřete jej. To proveďte nejlépe v zapnutém stavu (závora vložena do zářezu) malými kleštěmi. Díky tomu se mezera zmenší a zapínání by mělo držet. Pozor na použití příliš velké síly! Jinak může nastat druhý problém, a to že otvor bude příliš pevně sevřený. Pokud tomu tak je, vložte do něj nějaký úzký, pevný nástroj (například pinzetu nebo břit nožíku) a rozevřete jej. Seřizujte zapínání citlivě a tak dlouho, dokud při zapnutí neuslyšíte slabé cvaknutí, což znamená že je zapínání optimálně seřízeno a bezpečné k nošení.

Tyčinkové zapínání do dutinky

Obvykle je použito u kruhových celo-zlatých dutých náušnic, kdy jejich okrouhlá kontura přímo prochází ušním lalůčkem. Od jejich průměru se částečně odvíjí to, kdo je bude nosit. Maličké, s průměrem do 1,5 cm, jsou doporučeny především dětem. O něco větší můžou nosit mladší slečny předškolního věku. Poté je už jen na Vás, jakou velikost preferujete a nosíte. Samozřejmě i malé kroužky budou slušet i dospělé dámě. Ovšem solitérní kruhy o průměru 6-8 cm už vypadají opravdu impozantně a nepřehlédnutelně. Stylové u mladší generace je i nošení většího počtu drobných kroužků v horní části ušního boltce. Fantazii se meze nekladou.

Jak seřídit náušnice na puzetu (motýlek)

Náušnice se skládá ze 2 hlavních částí:

  • ozdoba – kruhové tělo náušnice
  • tyčinka

Tělo náušnice opět tvoří nesouvislý kruh, který je přerušen asi 0,5-1cm širokou mezerou pro nasunutí do ucha. Kruh je vytvořen z duté trubičky kruhového, oválného, nebo hranatého průřezu. Finální povrch kruhu je nejčastěji úplně hladký, popř. mírně porytý strojním gravírováním. Na jednom ukončení kruhu je pevně naletována tenká tyčinka, která se zasouvá do dutiny protilehlého ukončení kruhu. Pro zapnutí náušnice do ucha je nutno vynaložit mírnou sílu, aby došlo k rozevření kruhu a následnému zasunutí tyčinky do dutiny náušnice. Obzvláště u malých průměrů náušnic, tzn. kolem 1–2cm, je při zapínání a rozepínání potřeba být opatrní při použití nutné síly tak, aby nedošlo k rozlomení, či deformaci těla náušnice, což bývá pak někdy řešitelné pouze za cenu viditelného sváru, nebo vůbec neopravitelné.

Jak seřídit zapínání náušnic se zapínáním do dutinky?

U takových celo-zlatých kruhů je seřízení zapínání jednoduché. Dojde-li k pokřivení tyčinky, která slouží k provlečení ucha, jednoduchou manipulací se ji pokuste narovnat do původního stavu tak, aby konec směřoval a snadno se zasouval ve směru své osy do dutého otvoru náušnice. U náušnic průměrů větších, než 2cm se rozhodně vyvarujte spaní s nimi na uchu! Hrozí výrazné riziko deformace, či zlomení z důvodu „přilehnnutí“ náušnice. To bývá často konec jejich parády. Pokud se pouze odlomí tyčinka, musíte sice ke zlatníkovi, ale ten umí problém napravit.

Přední zámek (brizura), dámský patent (klapka), francouzské zapínání (ruský patent), puzeta (motýlek) ZDE>>

***

Tolik tedy k nejčastěji používaným způsobům zapínání u zlatých a stříbrných náušnic. Klipsové zámky, popř. tzv. africký háček (prostý oblouček z drátu, zavěšený v uchu bez jakéhokoliv jištění) se u šperků z drahých kovů téměř nepoužívají, jsou obvyklejší spíše u bižuterních šperků. Výjimkou z vysoké spolehlivosti zapínání u šperků ze vzácných kovů jsou tzv. Průvlekové náušnice. Ty z podstaty svého provedení totiž žádným zámkem nedisponují. Celé tělo náušnice je tvořeno krátkým, několikacentimetrovým řetízkem s nějakou ozdobou na obou koncích. Bývá to nejčastěji malá kulička, tyčinka, srdíčko, symbol, kytička, či zvířátko, popř. jejich kombinace. Tato náušnička je bez jakéhokoliv zámku pouze provléknuta dírkou v lalůčku a drží v něm pouze díky vlastní hmotnosti, či neprůchodnosti ozdoby dírkou v uchu. Proto jsou náušnice náročnější na hlídání, zda jsou na svém místě, ale jejich milovnice to berou coby jakousi nutnou daň za jejich prudkou eleganci a decentní vzhled.

Určitě doporučujeme veškeré zákroky spojené s opravou zapínání náušnic provádět s největší opatrností. Každý z nás je jinak šikovný, a má různý cit pro materiál jako takový. Zlato je měkký a tvárný kov, snese nějaký ten ohyb a nemusíte se až tak bát jemné manipulace pouhou silou ruky, ale může se stát, že se část, s níž třeba opakovaně manipulujete ulomí. Ovšem prastarou výhodou šperků je fakt, že šikovný zlatník je opraví skoro všechny. Pokud si v tomto ohledu vlastní svépomoci tolik nevěříte, zvažte prosím, není-li pro Vás lepší vadné náušnice bezpečně zabalit a zaslat v pojištěné obálce na naši adresu. Rádi je opravíme. Samozřejmě Vám jistě vyjde vstříc i zlatník ve Vašem okolí.