Dětské náušnice pro miminka i děvčátka

Také máte pečlivě uschované své první náušničky? Většinou jde o jednoduché zlaté náušnice na brizuru, šroubek, či puzetku, které ve Vás vzbudí vlnu nostalgických vzpomínek a vřelých pocitů. Některé na dětství, jiné na osobu, která Vám náušničky darovala. ...

Také máte pečlivě uschované své první náušničky? Většinou jde o jednoduché zlaté náušnice na brizuru, šroubek, či puzetku, které ve Vás vzbudí vlnu nostalgických vzpomínek a vřelých pocitů. Některé na dětství, jiné na osobu, která Vám náušničky darovala.

Dnes je výběr vzorů dětských zlatých náušnic obrovský. V článku naleznete různé tipy a kritéria, která můžete při výběru zohlednit. Abyste měli jistotu, že jste svým malým princeznám vybrali nejen krásné, ale také bezpečné náušničky s vhodným zapínáním.

Kdy propíchnout ouško u miminek a kde?

Propíchnutí oušek u malých dětí by mělo být dobře promyšlené a naplánované. Dříve se ouška propichovala hned v porodnici. Dnes se většina odborníků se shoduje, že vhodný čas na to je od 3. měsíce, kdy má miminko dokončená základní očkování hexavakcínou. Ta jej ochrání i proti tetanu. Obzvláště důležité je zvážení aktuálního zdravotního stavu. Není žádoucí propichovat ouško, pokud zrovna Vaše děvčátko prodělává nějakou chorobu.

Propíchnutí/nastřelení oušek může být u malých dětí velmi bolestivé, proto je dobré zvážit místo, kde si tuto službu necháte vykonat. Většinou ji nabízí dětský či ušní lékař. Zde je vhodné předem zavolat a informovat se, jakou formou úkon provádí (propíchnutí nebo nastřelení) a případně se objednat. Výhodou zákroku u lékaře může být perfektní znalost anatomie. Nevýhodou, že většina dětí se lékařů spíše bojí. A také to, že lékař tuto proceduru neprovádí příliš často.

Další možností jsou kosmetické salóny. Zde obvykle dávají přednost nastřelení, některé salóny dokonce nabízí provedení v domácím prostředí. Výhodou nastřelení je rychlost zákroku. Nejdéle trvá změřit a označit správné místo na každém oušku, pak se během mžiku speciální pistolí nastřelí do oušek tzv. nastřelovací náušnice. Ty můžete po zahojení vyndat a nasadit připravené zlaté náušničky.

V poslední době roste obliba piercingových studií. Tam preferují píchání jehlou. Jednorázový hrot jehly je sterilní a ostrý, proto je propíchnutí šetrnější. Výhodou studií jsou také odborníci, kteří se propichováním různých částí těla věnují každý den. Výborně Vás poučí o čistění, péči a mají zkušenosti s hojením ranek. Nevýhodou je, že tento zákrok trvá trošku déle. Aby se čas zkrátil na minimum, při vytahování jehly se rovnou provádí nasazení náušničky. Na to jsou velmi vhodné speciální náušnice se zapínáním vpředu, tzv. brizura.

Čeho se po propíchnutí vyvarovat a proč?

  • Zbytečně na ouška a náušnice nesahejte - hrozí zanesení infekce. Pokud už na ouško sáhnout musíte, je vhodné si před tím umýt ruce, nejlépe antibakteriálním mýdlem.
  • Nepřehánějte to s mastičkami - starostlivé maminky často sáhnou po mastičkách na hojení ran, což je chvályhodné, ale pozor, abyste to nepřeháněly. Okolo dírky by měl volně proudit vzduch a zbytky nevstřebaného krému mohou zachycovat nečistoty (možnost infekce).
  • Nepoužívejte k desinfekci alkohol nebo líh - alkohol příliš vysušuje jemnou pokožku miminka. Kůže pak šupinatí a popraská, což je ideální pro vstup infekcí, kterým jste chtěly zabránit. Mnohem šetrnější je ouško jemně otírat slaným fyziologickýcm roztokem. Stačí rozmíchat špetku soli v půl dl vody.
  • Náušnice neprotáčejte a neposouvejte - toto Vám možná poradí Vaše maminka, protože to byla dříve běžná praxe, aby náušnička do ranky při hojení nezarostla. Dnes už to ale není zapotřebí. Moderní náušničky se vyrábějí ze speciálních nepřilnavých povrchů, díky kterým ke kůži nepřirostou. Po několika dnech od propíchnutí se samy uvolní a začnou rotovat.
  • S mytím hlavy nespěchejte - hlavičku miminku můžete umýt nejdříve druhý den po zákroku.
  • Ani s koupáním a plaváním nespěchejte - pokud bez toho nevydržíte, počkejte alespoň do druhého dne po zákroku. Pokud jde o běžné plavání, mělo by se koupání zkrátit na max. půl hodiny. Opatrnějším maminkám se doporučuje počkat cca 2 měsíce, než dojde k úplnému zahojení.

Jaké máme druhy zapínání náušniček vhodných pro děti?

Brizura (přední zámek)

V České republice je brizura považována za tradiční zapínání dětských náušnic. Velikou oblibu si získala bezpečností a velkou odolností vůči ztrátě. Zapínání šperku je umístěno vepředu, pohyblivá tyčinka zapadá do kolečka, které je uchyceno v horní části hlavy náušnice. Při dostatečném napružení je náušnička pevně zajištěná. Náušničky na brizuru jsou vhodné od 3 měsíců do 3-6 let v závislosti na velikosti ušního boltce.

  • Při první manipulaci se zapínáním je třeba si dát pozor. Stačí jej lehce stlačit a jemně vysunout.
  • Doporučený věk: od 3 měsíců do 3-6 let

Šroubek (balónek)

Dřík (tyčinka) je opatřený šroubovacím závitem, na který se nasadí balónkovitý uzávěr. Tím se nebezpečí ztráty minimalizuje, což je velká výhoda těchto náušnic. Mezi nevýhody ovšem patří, že se do závitu usazují nečistoty jako krém a podobně, takže je třeba jej pravidelně čistit. Navíc se někomu mohou hůře nasazovat.

  • Doporučený věk: od 6 měsíců

Puzeta

Na dřík se navléká uzávěr tvaru mašličky (puzeta). Na konci dříku je zářez, do kterého puzetka zapadne. Výhodou je nižší váha tohoto zapínání, tudíž i nižší cena. Další výhodou, ale i nevýhodou je, že při nechtěném zachycení náušnice se uzávěr snadněji uvolní, tudíž nehrozí poranění ouška. Ovšem je zde vyšší riziko ztráty, či případné spolknutí náušnice. Ani na spánek nejsou puzetové náušničky příliš pohodlné.

  • Doporučený věk: od 6 měsíců

Klapka (český patent)

Jedno z nejpopulárnějších zapínání v Německu a západní Evropě. Zapínání na zadní straně náušnice je opatřeno klapkou. Vhodné je pro větší slečny od 3 let. Přestože není tak bezpečné jako šroubek, obecně patří mezi bezpečnější zapínání, takže se samovolného vypadení náušnice nemusíte obávat. Nevýhodou je jeho vyšší váha = dražší náušničky, a že nejsou vhodné pro miminka.

  • Doporučený věk: od 3 do 12 let

Která barva zlata je nejbezpečnější?

Všechny zlaté šperky v našem eshopu mají ryzost 585/1000 (14 karátů), což znamená, že obsah ryzího zlata je 58,8 % a 41,2% jsou příměsi jiných vzácných kovů.

Žluté zlato

Žluté zlato je nadčasová klasika, která se předává z generace na generaci. Jeho příměsí u dětských náušnic od firmy Danfil Jewellery je stříbro, které mu propůjčuje svoji tvrdost. Alergie na ryzí zlato či stříbro je velice ojedinělá, proto bývá žluté zlato považováno za nejbezpečnější volbu.

vybrat náušnice ze žlutého zlata

Bílé zlato

Bílé zlato je velice svěží a šperky z něj jsou moderní. Slitina bílého zlata může obsahovat nikl, mangan, stříbro, palladium či platinu. U niklu je sice možnost alergické reakce, ovšem není známo, že by šperky s obsahem niklu způsobily nějaké škody na zdraví. A aby bylo u šperků dosaženo čisté bílé barvy, bývají potaženy vrstvou rhodia, které je velmi pevné, odolné a má hypoalergenní vlastnosti.

Růžové zlato

Růžová barva vzniká příměsí mědi. Tam u velmi citlivých dětí není alergická reakce zcela vyloučena. Pro takto citlivé děti doporučujeme spíše volit žluté nebo rhodiované modely.

Propíchnutí dětských oušek je velký krok, který při dobrém naplánování Vaše životy zase o něco více semkne. Věříme, že předposlední krok – výběr náušniček - pro Vás bude příjemný, potěší Vaši duši krásnými kousky a bude bavit celou rodinu.