Cesta zlata

Když se řekne zlato, lidé si představí šperky a královské klenoty. To ale není vše, co tento kov dokáže. Jestli Vás někdy zajímaly informace týkající se zlata, jeho těžby a zpracovávání, jste tady správně. V našem článku se nejen dočtete o poutavé historii jeho objevování, ale také o tom, co je tato úžasná surovina vlastně zač, a k čemu všemu se využívá. ...

Základní údaje

Co je to zlato?

Zlato je čistý chemický prvek označovaný Au (Aurum). Zlato je velmi dobře elektricky a tepelně vodivý kov. Je imunní vůči korozi a dobře odolává chemikáliím. Používá se ve šperkařství, bankovnictví, lékařství, jako platidlo a v neposlední řadě také v elektronice. Na naší planetě se volně vyskytuje v ryzí podobě.

Odkud se vzalo?

Koluje mnoho teorií o tom, kde se zlato vzalo, ale nejrozšířenější vědecká teorie je, že se zlato a další drahé kovy dostaly na Zem z kosmu před 200 miliony lety. Meteority, které ji bombardovaly, nesly s sebou tyto nerosty v době, kdy už zemská kůra nebyla roztavená a kovy proto zůstaly na povrchu planety.

Valouny čistého zlata

V historii se mnoho lidí snažilo vyrobit zlato uměle. Tito takzvaní alchymisté se obvykle snažili přeměnit jiný těžký kov, jako olovo, ve zlato, aby přinesli bohatství svému království a sobě, bohužel vždy neúspěšně. Dnes vědci věří, že zlato a další těžké prvky vznikají při explozích supernov.

Co je to karát?

Karát je jednotka ryzosti zlatých slitin. Jeden karát odpovídá 1/24 hmotnostního podílu slitiny, ryzí zlato má proto 24 karátů. Čím vyšší ryzost, tím vyšší cena. Na šperky se většinou používá zlato s osmnácti, čtrnácti nebo devíti karáty. V Čechách je nejoblíbenější zlato o 14-ti karátech. 18 karátů je považovaných za luxus, zato o 9 karátů je mizivý zájem. Naopak v sousedním Německu se běžně prodává i 9-tikarátové zlato.

Co je to punc?

Aby se zamezilo prodávání falešného zlata, má každá země své puncovní zákony. U nás na to dohlíží státní orgán nazývaný Puncovní úřad. Ten u každého zlatého šperku, který váží alespoň 0,50 g, musí provést zkoušku na kameni anebo tavbu zkušebního vzorku. Pokud se jedná o pravé zlato, Puncovní úřad na něj vyrazí tzv. Puncovní značku, a tím je zaručena pravost a ryzost daného kovu.

Značky puncovního úřadu

Značky Českého Puncovního úřadu

Historie těžby

Množství zlata, které lidstvo dodnes vytěžilo, se odhaduje na 75 000 – 117 000 tun. Toto množství odpovídá krychli o délce strany 21 metrů. Zní to neuvěřitelně, ale můžete si to snadno přepočítat.

Starověký Egypt

První zmínky o těžbě zlata se odhadují na dobu již před 6000 lety v Egyptské říši, kde se díky svému lesklému vzhledu a snadnému opracovávání používalo především k výzdobě. Egypťané považovali zlato za kůži a maso bohů, proto bylo dostupné pouze faraonům a nejvýše postaveným úředníkům. Vědci zde učinili archeologické nálezy šperků a dekorací nevídané krásy, v podobě zlatých náušnic, prstenů, náramků, náhrdelníků a pozlacených předmětů nejrůznějších tvarů.

nefertiti

I v dobách po pádu Egyptské říše bylo zlato v mnoha zemích považováno za božský kov a díky tomu z něj bylo v průběhu staletí vytvořeno nespočet soch božstev různých náboženství.

Evropa

V Evropě těžba zlata sahá rovněž až do dob před začátkem letopočtu. V Alpách a dnešním Rakousku začala již v roce 2000 př.n.l., nebo v Karpatech již za dob Minojské civilizace. Ve 13. století byl dalším významným místem těžby Złotý Potok v Polsku. Těžba tam trvala do roku 1962, poté byl důl kvůli různým nařízením uzavřen a k znovuotevření už nedošlo. Zlato bylo nalezeno také v Rusku, Chille, Řecku, Ukrajině i v Čechách. Nyní jsou doly pro těžbu ve více než 50 zemích světa.

Zlatá horečka

V 19. století se rozhořela tzv. Zlatá horečka v Severní Americe, kde ovládla celou Aljašku a Kalifornii. V této době byla i v Austrálii objevena obrovská ložiska zlaté rudy a jiných drahých kovů, čemuž se začalo říkat Viktoriánská zlatá horečka. Zde byl nalezen doposud největší nuget čistého kovu, který vážil neuvěřitelných 96 kg.

Hledání a rýžování

Na dně horských řek se usazovaly malé částečky zlata, které se proudem vody očišťovaly. Toho dobře využívali zlatokopové, kteří se vydávali na výpravy, aby našli co největší množství zlata a následně ho zpeněžili. Hledání započali tím, že si našli určitou řeku a v místě slabého proudu odebrali vzorek usazenin na dně. Pomocí rýžovací pánve a dalších speciálních pomůcek z ní postupně odstraňovali písek a jíl, dokud nenašli drobné třpytivé kousky zlata. Tuto činnost prováděli opakovaně, dále proti proudu, aby našli co největší kusy. Díky nim poznali, kde je v blízkosti břehu zlatá žíla. Poté kopali, dokud na ni nenarazili. Samozřejmě ne vždy se jim dařilo. V žáru zlaté horečky chtěl zbohatnout každý, mnohdy je to ale stálo i život. V dnešní době se zlato objevuje snadněji, díky moderním technologiím geologického průzkumu okolní krajiny.

Rýžování zlata

Využití zlata

Výroba šperků

Ryzí zlato je samo o sobě příliš měkké, než aby bylo přímo použitelné pro výrobu šperků. Proto se obvykle provádí tzv. legování, což znamená vytvoření slitiny zlata s mědí, zinkem, stříbrem nebo paládiem, aby bylo dosaženo potřebné tvrdosti a barvy kovu. Vedle nejobvyklejší žluté barvy jsou oblibené i bílé zlato nebo růžové. I samotná žlutá může nabývat řady odstínů, kdy díky různým poměrům příměsí může být žlutější nebo naopak dozelena.

Zlaté náušnice

Technologií odlévání je možné šperky vyrábět ve velkém množství a současně s dostatečnou kvalitou. Ruční práce je ovšem, jako u všeho, ceněná nejvíce. Mistři zlatníci dokáží ze zlata vykouzlit nejrůznější tvary a kombinace, jaké si jen člověk dokáže představit. Výrobky je možné dozdobit vsazením drahých kamenů, jako je například safír, smaragd, citrín, český granát, briliant a další. V našem článku Historické okénko se můžete dočíst, jak začaly svoji výrobu světově proslulé šperkařské firmy.

Pozlacování předmětů

Pozlacením se zvyšuje odolnost, vzhled i celková hodnota předmětů. U neušlechtilých kovů lze tímto způsobem velmi účinně zamezit jejich následnému korodování. Kovové předměty se nejčastěji pozlacují elektrolyticky, kdy jsou ponořeny do zlatící lázně v roli katody a během průchodu proudu se na nich usadí tenká vrstva zlata. Na jiné nekovové materiály, jako je třeba dřevo, se zlato nanáší mechanicky, například rozválcováním nebo vyklepáním zlata do tenké fólie, kterou je pak daný předmět potažen. Nejmodernější metodou je tzv. zlacení napařováním, kterým lze dosáhnout extrémně tenké vrstvy zlata na libovolném podkladu.

Pozlacení

Dále se zlato používá například ve sklářství. Na sklo se nanese v tenké vrstvě speciální roztok a na tento roztok vrstva zlata. Výrobek je pak v peci vystaven vysokým teplotám, aby se roztok odpařil a zůstala jen zlatá ozdoba.

Elektronika

Většina lidí si myslí, že se zlato v elektronice používá především pro svoji dobrou vodivost. To ale není pravda. Hlavním důvodem je, že dobře odolává oxidaci. Díky této vlastnosti zlato prakticky nestárne a neubývá na kvalitě. Pozlacují se elektricky vodivé kontakty, neboť právě v těchto místech je oxidace velmi nežádoucí, protože degraduje celkovou vodivost.

Pozlacené kontakty

Zubní lékařství

Jak už bylo řečeno, zlato velmi dobře odolává korozi a navíc není jedovaté. Proto bylo prvním kovem, který se začal používat k opravám chrupu. Samotné zlato je však příliš měkké, proto se používá vždy ve slitině. Zlaté náhrady zubů byly ještě nedávno velmi populární a v některých zemích ještě stále jsou, ale v Česku dnes lidé preferují, když je kovový základ ještě potažen polymerem imitujícím zubní sklovinu.

Platidlo

V dřívějších dobách se mince razily jen ze zlata, díky jeho měkkosti. Byly celosvětově uznávány jako platidlo. Druh mince, zvaný dukát, byl nejznámější a nejrozšířenější. Na mince byly raženy různé motivy jako profily hlav panovníků, erby a další symboly. Byly a jsou tak oblíbené, že se v některých zemích razí i dodnes. Na Českém území se převážně objevovaly keltské mince, jinak nazývané jako duhovky.

Keltské mince

Investice

Každý občan může investovat do tzv. investičního zlata. Jsou to odlitky z ryzího zlata. Jsou označené státním puncem a přikládá se k nim certifikát o pravosti. Jednotka hmotnosti pro obchodování se investičním zlatem je trojská unce, což je 31,1035 g. Největší výhodou této investice je osvobození od DPH.

Investiční zlaté cihly

Cihličky investičního zlata

Zlato je samo o sobě hodně zajímavý a užitečný kov. Nejen díky svému lesku je na světě považován za jeden z nejdražších nerostů. Pomocí moderních technologií ho lidé dokážou používat v nejrůznějších profesích a díky tomu tvořit moderní společnost takovou, jakou ji dnes známe. My se zaměřujeme na zlaté šperky. U nás si rozhodně vybere každý pro jakoukoliv příležitost s garancí špičkové kvality a profesionálního jednání.