3 krát „největší“ ze světa šperků

Šperky ze zlata a drahých kamenů jsou krásné a provází nás řadu století. Ale i v této oblasti existují premianti, co se týče velikosti, které byste si na ucho či na krk jen tak nepověsili. Nyní si povíme o třech největších rekormanech. ...

Největší přírodní perla

Největší přírodní perla na světě byla nalezena Filipínským rybářem. Ten ji schoval doma pod postel a...zapomenul na ni. Vzpomněl si na ni až po 10-ti letech, když se stěhoval. V srpnu 2016 zveřejnil na Facebooku její fotografii s dotazem, jakou by mohla mít cenu a způsobil tím obrovský poprask.

Dosavadní největší známá přírodní perla, Perla z Lao Tzu, vážila úctyhodných 6,4 kg. Rybářova perla, která byla pojmenována Perla z Puerta však váží neuvěřitelných 34 kg!  Odborníci odhadli cenu této perly na astronomických 130 milionů dolarů. Nyní je vystavená v radnici města Puerto Pricesa.

Největší diamant

Největší nebroušený diamant byl nalezen roku 1905 v Jižní Africe. Dostal jméno Cullinam a vážil 3106 karátů (621 gramů). Z něj pak vybrousili největší broušený diamant - Hvězdu Afriky - který váží 530 karátů (106 gramů) a dnes je součástí britských korunovačních klenotů. Když jej tehdy po jeho nálezu, ještě surový a nevybroušený, držel král Edward v rukou, řekl: "Kdybych tento kámen našel, nepovažoval bych jej za diamant a vyhodil bych ho".

Hvězda Afriky (Star of Africa)

Po dlouhé úvaze byl tenkrát vybrán známý antverpský brusič diamantů Asscher k tomu, aby kámen rozštípl a pak vybrousil. Po roce nejpřesnějších studií přišel okamžik, kdy zasadil štípací dlátko. Při druhém úderu kladívka pukl diamant - naštěstí plánovaně - a pan Asscher padl z předchozího nervového vypětí do mdlob. Ze štěpením získaných částí pak vytvořil celkem 104 broušených kamenů, které byly pojmenovány podle své velikosti Cullinam I, II, III atd.

Největší zlatý nuget

Ruka víry – největší existující zlatý nuget, váží 27,21 kg a byl nalezen v Austrálii v roce 1980. Ve skutečnosti se ale nejedná o skutečně největší nalezený nuget. V období viktoriánské zlaté horečky v 19. století byly údajně objeveny ještě větší nugety, ale žádný z nich se k dnešnímu dni nedochoval.

Ruka víry (Hand of Faith)

Jak k nálezu tohoto nugetu došlo? Kevin Hillier se svou rodinou žili a cestovali v obytném autobuse po celé Austrálii. Neměli moc peněz, práci jenom příležitostně, ale měli silnou víru v Boha. Jednou v noci měl Kevin živý sen o tom, že objevil zlatý nuget neobvyklého tvaru. A jakkoliv to zní neuvěřitelně, o dva týdny později zapípal jeho detektor kovů a místo obvyklého nálezu obyčejné plechovky se dohrabal k vrcholku velkého zlatého nugetu, schovaného pouhých 30 cm pod povrchem. Vzhledem k jeho tvaru a své víře ho nazvali Ruka víry.

Nuget byl prodán řetězci kasín s příznačným názvem Zlatý nuget za více než milion dolarů a dnes je vystavený v hotelu v Las Vegas, který je součástí tohoto řetězce.

***

Popsané rekordní kousky jsou spíše přírodní kuriozity, určené do vitríny, byť je jejich cena astronomická. Ačkoliv se vyrábějí i šperky z neopracovaných zlatých nugetů, většina běžných lidí raději sáhne po pečlivě opracovaném zlatém šperku. Krásně provedený prsten, náušnice či přívěsek s umně vsazenými perlami či drahokamy udělá obdarovanému velkou radost, i když nebude zrovna z knihy rekordů.